Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanski znanstvenici objavili su da su prvi uspjeli stvoriti moždano tkivo iz embrionalnih matičnih stanica, a taj uspjeh otvara put prema novim metodama liječenja.


Znanstvenici s Instituta Riken uspjeli su iz embrionalnih stanica generirati tkivo moždane kore, koja služi kao svojevrstan 'kontrolni toranj' ljudskog mozga.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Kina uskratila podatke podrijetla koronavirusa međunarodnim istražiteljima? ''Svi su mogli vidjeti bazu podataka. Nema savršene informacije'' Slika nije dostupna Napokon otkrivena tajna vječne mladosti?!

'Samo neke bolesti mogu se liječiti transplantacijom jednostavnih stanica, a transplantacija tkiva mogla bi poboljšati terapeutski proces', objavio je institut.

'Dobiveno tkivo još je manjkavo i preslabo za liječenje pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar, no sada će se temeljitije proučavati in vitro razvoj zrelijega tkiva moždane kore', dodaje institut u priopćenju.

Ta tkiva mogla bi u laboratoriju poslužiti za proučavanje uzroka Alzheimerove bolesti te se koristiti za razvoj cjepiva, dodaje institut.

Istraživanje matičnih stanica obećavajuće je za istraživanje bolesti kao što su rak ili dijabetes, ili pak za nadomjestak oštećenih stanica, tkiva ili organa u ljudskome tijelu.

Međutim, istraživanje embrionalnih stanica osporava se u nekim zemljama jer uzimanje matičnih stanica znači uništenje ljudskih embrija s kojih su uzeti.

Japan odobrava korištenje ljudskih embrija za istraživanje matičnih stanica.

Institut Riken je, međutim, objasnio da je također razvio tkivo moždane kore iz takozvanih induciranih pluripotentnih (IPS) matičnih stanica. Takav tip stvara se u laboratoriju od stanica kože ili drugoga tkiva odraslih osoba, čime se zaobilazi etička polemika vezana uz istraživanje embrionalnih matičnih stanica.