Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Protein u mozgu uzrokuje visoki tlak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina britanskih znanstvenika je u mozgu otkrila protein koji bi mogao biti uzrokom povišenoga krvnog tlaka, objavljeno je u časopisu Hypertension

Istraživači sa sveučilišta u Bristolu izolirali su protein JAM-1 u mozgu i otkrili da izaziva upale koje sprječavaju cirkulaciju i smanjuju dotok kisika u mozak.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

Po njima hipertenzija je upalna bolest mozga, više nego srčana bolest.

Njihova istraživanja žele "ispitati mogućnost liječenja pacijenata koji ne reagiraju na konvencionalna liječenja povišenoga tlaka lijekovima koji smanjuju upale krvnih žila i koji pojačavaju protok krvi prema mozgu", objašnjava profesor Julian Paton, voditelj projekta.

"Novi će izazov biti objasniti vrstu upale vena u mozgu jer ćemo tako znati koje lijekove koristiti i kako postupati", rekao je naglašavajući da JAM-1 možda nudi nove načine liječenja te bolesti.

Visoki tlak može uzrokovati srčane bolesti ili infarkt i oštetiti bubrege.

Ta bolest pogađa više od 600 milijuna ljudi u svijetu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene