Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki su znanstvenici u istraživanjima na laboratorijskim miševima izliječiti simptome mentalne zaostalosti i autizma.


Znanstvenici iz SAD-a, s Instituta za tehnologiju u Massachussetsu, su stvorili miševe sa simptomima poznatim kao fragilni X sindrom, koji je vodeći uzrok mentalne zaostalosti i autizma kod ljudi.

Vezani članci Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 5 S malo novca veliko poboljšanje. KBC Rijeka uvodi bolničke putovnice za osobe s autizmom: "Tako znamo što je djetetu potrebno" Podrška Iz Udruge oboljelih od cistične fibroze pisali premijeru Plenkoviću: ''Hrvatska je zemlja u kojoj je lijepo živjeti kada nemaš dijete čiji život ovisi o nečijoj odluci"

Potom su inhibirali djelovanje enzima PAK u mozgu i suzbili simptome.

Fragilni X sindrom povezuje se s mutacijom na genu FMR1 koji se prenosi kromosomom X, a može prouzročiti simptome od blagih teškoća u učenju do teškog autizma.

Dr Susumu Tonegawa, koji je sudjelovao u istraživanju, istaknuo je da su miševi bili podvrgnuti terapiji tek nekoliko tjedana nakon što su simptomi bolesti postali vidljivi.

'To govori da bi buduća liječenja mogla biti učinkovita čak i nakon što se simptomi pojave', zaključio je dr. Tonegawa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju