Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cjepivo Gardasil, za koje je već prije dokazano da od raka grlića maternice štiti djevojčice i žene u dobi od 9 do 26 godina, pruža zaštitu i ženama do 45. godine, tvrdi proizvođač cjepiva Merck.


U istraživanju u koje je uključeno 3800 žena u dobi od 24 do 45 godina cjepivo je spriječilo 91 posto teških infekcija, manjih cervikalnih anomalija te genitalnih bradavica koje uzrokuju četiri soja spolno prenosivoga humanog papiloma virusa (HPV).

Vezani članci Koronavirus Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji Slika nije dostupna Istražuje se smrt djevojčice umrle nakon cjepljenja protiv HPV-a

"Ovo je prva studija provedena u toj dobnoj skupini", rekao je dr. Eliav Barr, voditelj Merckova odjela za razvoj cjepiva. "Cjepivo je vrlo djelotvorno, kao što smo i očekivali."

Studiju, koja je predstavljena na 24. međunarodnoj konferenciji o papilomavirusu u Pekingu, provela je i financirala tvrtka Merck.

Cjepivo Gardasil štiti od HPV-a tipa 16 i 18 za koje se zna da
uzrokuju oko 70 posto svih slučajeva raka grlića maternice, a štiti i od HPV-a 6 i 11 koji uzrokuju genitalne bradavice.

Zasad je Gardasilom dopušteno cijepiti djevojčice i žene od 9 do 26 godina, a Merck pokušava proširiti primjenu i na starije žene.

Gardasil je, pokazala je studija, spriječio 83 posto zaraze,
cervikalnih anomalija i vanjskih prekanceroznih lezija uzrokovanih HPV-om 16 i 18, a za 94 posto je smanjio abnormalan papa-test koji uzrokuju ta dva tipa HPV-a i spriječilo 100 posto tih problema koje uzrokuju tipovi 6 i 11.

Žene su promatrane više od dvije godine nakon cijepljenja, a Merck ih namjerava pratiti ukupno četiri godine.

Na temelju ovog istraživanja Merck namjerava od američke Uprave za hranu i lijekove zatražiti dozvolu za cijepljenje žena do 45. godine.

GlaxoSmithKline je u međuvremenu objavio da je novo istraživanje pokazalo kako njihovo cjepivo Cervarix uspješno dovodi antitijela za HPV u grlić maternice dvije godine nakon cijepljenja.

Tino Schwarz sa Sveučilišta u Wuerzburgu rekao je kako njihova studija pokazuje da je Cervarix najdjelotvorniji tamo gdje je najpotrebnije. 

Cervarix je odobren u Europi i Australiji, ali mu američka Uprava za drogu i lijekove još nije dala zeleno svjetlo.

Rak grlića maternice drugi je najčešći tip tumora u žena i vodeći uzročnik smrti od raka u nekim zemljama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju