Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv raka vrata maternice

Zagreb financira cijepljenje svih 14-godišnjakinja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, koji se obilježava od 19. do 25. siječnja, Grad Zagreb financirat će sa 4 milijuna kuna cijepljenje svih 3.500 zagrebačkih djevojčica sedmih razreda osnovne škole protiv virusa HPV-a (humani papiloma virus), koji je glavni uzročnik pojave raka vrata maternice, najavio je danas pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Zvonimir Šostar.

Cijepljenje zagrebačkih 14-godišnjakinja, čiju dob za to stručnjaci smatraju najoptimalnijom, počet će u ožujku. Tada će djevojčice moći dobiti prvu od tri potrebne doze cjepiva, koje ukupno stoje 2.700 kuna, rekao je Šostar na konferenciji za novinare koju su u povodu tjedna borbe protiv vrata maternice organizirali Hrvatska liga protiv raka i nevladina udruga 'Zdravka'. U sklopu tjedne kampanje 'Sve što mogu' održat će se i drugi Hrvatski dan mimoza, u subotu 24. siječnja. On je posvećen edukaciji i ranom otkrivanju raka vrata maternice, tog drugog najčešćeg raka u žena, od kojega godišnje u Hrvatskoj oboli oko 400, a umre 150 žena. Trenutačno sa tom bolešću u nas živi 1.700 žena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nagli porast Europom hara opasna bolest: Trenutačno je žarište u Hrvatskoj Slika nije dostupna Privremeno rješenje Japan ne preporučuje cjepivo za HPV

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka dr. Damir Eljuga ističe da rano otkrivanje bolesti jamči potpuno izlječenje jer je moguće otkriti i predstadije bolesti, a od kada je otkriveno cjepivo protiv infekcije HPV-om, razvoj bolesti moguće je spriječiti te u 75 posto slučajeva smanjiti pojavnost raka. Hrvatski dan mimoza održat će se na zagrebačkom Cvjetnom trgu gdje će biti postavljen šator udruge 'Zdravka' na kojemu će se dijeliti edukativni materijali te prigodnom prodajom mimoza skupljati humanitarni prilozi. Ujedno će biti potpisivana i peticija 'Stop raku vrata maternice' kojom se Vladu i Europsku komisiju poziva na primarnu prevencije te bolesti.

Predsjednica udruge 'Zdravka' dr. Vesna Košec predstavila je i nove internet stranice (www.svestomogu.com) i 24-satni besplatni telefon 0800 1618, na kojemu će liječnici zainteresiranima pružati sve informacije o mogućnosti zaštite i sprečavanja HPV infekcije. Tijekom tjedna borbe protiv raka vrata maternice odvijat će i niz drugih skupova, a Dan mimoza će, osim u Zagrebu, biti obilježen i u Splitu, Rijeci, Osijeku, Koprivnici, Čakovcu, Varaždinu, Labinu, Slavonskom Brodu, Zadru. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene