Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravstveni savjeti

Preporuke starijim osobama za temperature iznad 30 stupnjeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Starije osobe nikako se ne smiju izlagati suncu od 10 do 17 sati, osobito ne stariji srčani bolesnici ili gerijatrijski bolesnici oboljeli od šećerne bolesti, a kod izlaska nužno moraju zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom, preporuke su Ministarstva zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Dnevno se treba uzimati do dvije litre tekućine, kao osam čaša negazirane vode ili u obliku juha, variva, čajeva. Nužno je izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, a uzimati puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pritom osam osnovnih pravila primjene prehrane u starijih osoba.

>> Kako pazite na svoje zdravlje?

Osim pridržavanja uputa o uzimanju lijekova, kod starijih i bolesnih osoba nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka, a znak za uzbunu su pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoća ustiju i kože. Gerijatrijski bolesnik u takvim se slučajevima moraju hitno javiti svom doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći.

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci trebali bi učestalije kontaktirati stariju osobu, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti čak i svakodnevno po nekoliko puta.

Starije osobe moraju uvijek uz sebe imati osnovne podatke, ime i prezime, godina rođenja, adresu stanovanja te broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti o njima.

Nužno je održavati redovitu čistoću tijela i prostora te se strogo pridržavati uputa liječenja i kontroliranog uzimanja lijekova. Starije osobe moraju biti tjelesno i psihički aktivne, a trebali bi se redovito kretati, isključivo u jutarnjim i večernjim satima, te što više boraviti u prirodi. Ukoliko je otežano kretanje tada se mora višesatno provjetravati prostorija u kojoj osoba prebiva.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Sandra Benčić Najavili rast Možemo! predstavio program za umirovljenike: "Sve jednokratne mjere su prevara, mirovina nije milostinja" ZET autobusi Stariji od 65 godina ZET objavio upute: Ovako možete ostvariti pravo na besplatan prijevoz

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene