Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje državnih tijela

Povezanost hiperaktivnosti i umjetnih bojila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki F.D.A. pokreće službenu istragu o mogućim opasnostima od umjetnih bojila. Ovo predstavlja zaokret u stavu službenih tijela koja su godinama ignorirala upozorenja raznih istraživačkih timova o mogućoj povezanosti umjetnih bojila i problema u ponašanju.

Koliko dugo službena tijela nisu istražila moguću štetnost umjetnih bojila govori i činjenica da su većina bojila koja se danas koriste odobrena još daleke 1931. Tada je administracija za hranu i lijekove zaključila kako ne postoji povezanost između bojila i ponašanja odnosno zdravstvenih problema. Nagađa se kako je ovaj zaokret u razmišljanju rezultat sve većeg broja istraživanja koja ipak ukazuju na povezanost bojila i zdravlja u djece. U preliminarnom izvještaju znanstvenog tima koji će raditi na ocjeni i istraživanju bojila stoji kako se će posebno istražiti utjecaj bojila na djecu bez izraženih problema u ponašanju te na djecu sa izraženim problemima u ponašanju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili

>>Slatkiši povećavaju hiperaktivnost kod djece

Iako još nije do kraja razjašnjeno koliko je utjecaj umjetnih bojila slučajevi poput slučaja dr. Benjamina Feingolda, kalifornijskog pedijatra koji je 70-ih uspješno liječio problem dječje hiperaktivnosti na način da je iz njihove prehrane eliminirao umjetna bojila, daju naslutiti kako utjecaj ipak postoji. Određene trgovine i supermarketi već su neovisno o nalazu saveznih tijela odlučili iz svoje ponude ukloniti hranu sa umjetnim bojilima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene