Obavijesti Pretražite Navigacija
Pokazalo istraživanje

Porodi danas traju dulje nego prije 50 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porodi u SAD-u danas traju dva do tri sata dulje nego prije 50 godina, pokazalo je istraživanje koje je proveo Američki nacionalni institut za zdravlje.

Dodatno vrijeme provodi se u prvoj fazi poroda u kojoj se otvara maternično ušće, prema podacima objavljenima u časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology. Stručnjaci su utvrdili da su danas rodilje prosječno starije i teže, a novorođena djeca veća nego prije 50 godina.

Pročitajte i ovo Provjereno: Primalje - 3 Provjereno s primaljama Pri porodu su najvažnije, a iako ima teških dana, sve su složne u jednome: "Smatram da radim najljepši posao na svijetu" Ilustracija Suspendirana je Medicinska sestra koja je uživo prenosila porođaj: "Nitko u dvorani nije bio svjestan da telefon emitira uživo"

>> 12-godišnja djevojčica porodila majku

'No, čak i kad uzmemo te faktore u obzir, porod je svejedno dulji', kaže voditeljica istraživanja Katherine Laughon s Nacionalnog instituta za zdravlje djeteta i ljudski razvoj.

Iako istraživanje nije moglo u cijelosti otkriti uzroke duljeg poroda Laughon kaže da je epiduralna anestezija koja se sve češće daje (u 55 posto slučajeva) i koja usporava porod za 40 do 90 minuta jedan od razloga. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene