Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pomanjkanje sna kod djece može uzrokovati pretilost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su dokazali da djeca koja ne spavaju dovoljno mogu imati problema s prekomjernom težinom - još jedan razlog zbog kojeg roditelji trebaju inzistirati na 'urednom' odlasku u krevet.

Idealno vrijeme spavanja za 9-godišnje dijete je 9 sati i 45 minuta. Sve više od toga značajno smanjuje mogućnost problema s prekomjernom težinom. 

Pročitajte i ovo U bolnici s djecom Imaš pravo, ostvari ga Tko sve ima pravo na besplatni smještaj uz bolesno dijete i kako se ono ostvaruje Ilustracija "Jasno upozorenje" Zabrinjavajući podaci: Strahuje se da će ovaj problem zahvatiti pola svijeta

Studija, koja je objavljena u ovomjesečnom izdanju stručnog časopisa "Pediatrics", pokazala je da svaki dodatni sat koji dijete te dobi provede spavajući, za čak 40 posto smanjuje šanse da bude pretilo sa 12 godina, bez obzira kolika mu je bila težina sa 9 godina. 

"Pomanjkanje sna ima veze s dva hormona koji reguluraju apetit", tvrdi endokrinologinja Eve Van Cauter sa Sveučilišta u Chicagu koja nije sudjelovala u ovom istraživanju, ali su ona i njezini kolege proveli slične eksperimente na odraslim ljudima. Njihova su istraživanja pokazala da i odrasli ljudi koji premalo spavaju proizvode više ghrelina (hormona koji potiče apetit i gomilanje masti) od leptina (hormona koji signalizira sitost). 

"Drugim riječima, i umorna će djeca najvjerojatnije radije sjediti na kauču i jesti kekse, nego se baviti nekim sportom ili se igrati", rekla je voditeljica istraživanja dr. Dr. Julie Lumeng sa Sveučilišta u Michiganu. 

Dr. Stephen Sheldon, jedan od vodećih stručnjaka 'Medicine spavanja' pozdravio je studiju i zatražio dodatna istraživanja. On tvrdi da spavanje kod djece može biti poremećeno zbog problema s disanjem, od kojih su neki zaista povezani s prekomjernom težinom (primjerice apnea za vrijeme spavanja, tj. prestanak disanja koji može trajati 10, 20 ili 30 sekundi) ali i s povećanim krajnicima i žlijezdama.

"Nisam siguran da imamo dovoljno informacija o uzrocima i posljedicama", rekao je dr. Sheldon. 

Znanstvenici su koristili podatke iz postojeće nacionalne studije koja je obuhvatila 785 djece iz 10 američkih gradova sa svim potrebnim podacima - o njihovu spavanju, težini i visini u dobi od 9 do 12 godina. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene