Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pola decilitra ciklina soka na dan smanjuje krvni tlak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svakodnevno konzumiranje pola decilitra soka od cikle znatno će smanjiti povišeni krvni tlak, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika.

Skupina stručnjaka iz najstarije britanske bolnice Barts te
Sveučilišta London School of the Medicine i Peninsula Medical School pokazalo je da je ključni sastojak cikle nitrat, koji nalazimo i u zelenom lisnatom povrću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kao vježbanje Čokolada snižava tlak Slika nije dostupna Istraživanje pokazalo Roditeljstvo snižava krvni tlaK

Istraživanje provedeno na skupini zdravih osoba, pokazalo je da se kod onih koji su popili pola decilitra ciklina soka, tlak smanjio u roku od samo sat vremena. Prije se zaštitni učinak prehrane bogate povrćem pripisivao njihovim antioksidativnim vitaminskim karakteristikama.

Znanstvenici su izvijestili kako je dobar učinak ciklina soka na tlak bio još veći nakon tri do četiri sata, a mogao se zamijetiti i nakon 24 sata, stoji u članku objavljenom na internetskim stranicama časopisa Hypertension.

Znanstvenici su ustvrdili da se nitrati iz ciklina soka pomiješani sa slinom i zahvaljujući bakteriji koja živi na jeziku, pretvaraju u nitrite. Nakon gutanja sline koja sadrži nitrite želučana kiselina omogućuje da se ona pretvori u nitritnu kiselinu ili ponovno uđe u krvotok kao nitrit. Dakle, nitriti nastaju iz nitrata u probavnoj mikroflori, a povrće bogato nitratima u organizmu proizvodi više nitrita.

Danas više od 25 posto odraslih osoba u svijetu ima povišen krvni pritisak, a procjenjuje se da će se ta brojka do 2025. povećati na 29 posto. Poznato je da visoki krvni pritisak uzrok 50 posto svih koronarnih bolesti te 75 posto moždanih udara.

"Naše istraživanje pokazuje da je svakodnevno konzumiranje čašice ciklina soka ili konzumiranje nekog povrća bogatog nitratima, vrlo jednostavan način održavanja zdravog kardiovaskularnog sustava", rekla je znanstvenica Amrita Ahluwalia koja je vodila istraživanje. Profesor Graham McGregor iz Britanske udruge osoba s hipertenzijom slaže se s kolegicom, ali ističe kako bi trebalo provesti dodatna istraživanja, posebno na osobama s povišenim krvnim pritiskom te pratiti učinak
tijekom duljeg vremenskog perioda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene