Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukoliko želite biti što manje u dodiru s bakterijama tijekom sljedećeg posjeta hotelu, pročitajte koje predmete biste trebali izbjegavati.


Istraživači sa sveučilišta u Houstonu uzeli su uzorke bakterija s nekoliko predmeta u hotelskim sobama u tri dijela SAD-a. Dok je očekivano da visoku razinu bakterije imaju toaletne školjke i umivaonici, istraživači su također otkrili još nekoliko predmeta za koje su se iznenadili koliko bakterija imaju na sebi, piše Live Science.

Vezani članci Slika nije dostupna NAJPRLJAVIJI dio hotelske sobe je... Slika nije dostupna Srami se što je tražio maloljetnicu da se nađu u hotelskoj sobi!

Najviše bakterija u hotelskim sobama imaju daljinski upravljači i prekidači za svjetlo. 'Hotelske sobe ne trebaju biti čiste kao da su operacijska sala, ali sigurno bi se moglo obratiti malo više pažnje na čistoću', rekao je istraživač Jay Neal, mikrobiolog sa sveučilišta Houston.

>> U njima se kriju bakterije opasne za organizam!

'Količina bakterija na daljinskom upravljaču u hotelskoj sobi možda i nije veća nego na onome kojeg imamo kod kuće, ali tu je faktor 'stranca', rekao je Neal. Spremačice provode oko 30 minuta u svakoj sobi, a ako im se ukaže na to koji su dijelovi najprljaviji, vrijeme koje provode čisteći sobu moglo bi biti efektivnije.

Najviše razine zagađenosti pronađeno je na spužvi i krpi za brisanje poda. To je problem jer to znači da se bakterije prenose iz jedne u drugu sobu, smatraju istraživači. Najniže razine bakterija bile su na uzglavlju, držačima zavjesa te kvakama na vratima toaleta.

Testovi na bakterije pokazali su da hotelske sobe imaju dva do deset puta više bakterija nego je to prihvatljivo u bolnicama. Prisutnost bakterija ne znači da će se ljudi razboljeti, ali vjerojatnost da će se razboljeti se povećava, zaključuju istraživači.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.