Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stimulacija za mozak

Ovo će vam preko noći povećati pamćenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Puštanje zvukova s određenim ritmom moglo bi povećati memoriju tijekom sna, pokazala je nova studija.

Studija objavljena u časopisu Neuron pokazuje da kada se puštaju zvukovi tijekom sna koji se slažu s usporenim oscilacijama moždanih valova koja se događa tijekom sna, zapravo pomaže u poboljšanju energije.

Pročitajte i ovo Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 2 Tko će sastaviti vladu? Veliko predizborno istraživanje: Ovako bi mogao izgledati Sabor nakon izbora Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice

Otkrića pokazuju 'jednostavan alat za kliničko poboljšanje ritma sna', rekao je znanstvenik koji je provodio studiju, dr. Jan Born sa Sveučilišta Tubingen u Njemačkoj.

U provođenju ove studije sudjelovalo je 11 osoba kojima su večer prije podvrgavanju stimulacijom zvuka bile pokazane napisane riječi. Tijekom sljedećih su noći bili izloženi stimulaciji zvukom koja je bila u skladu s njihovim moždanim valovima i lažnim stimulacijama koje nisu bile usklađene s moždanim valovima.

>> Doznajte zašto zaboravljamo ime osobe koju smo tek upoznali!

Kada su sudionici bili izloženi stimulaciji koja je bila usklađena s njihovim moždanim valovima, zapamtili su više riječi koje su im bile pokazane noć prije. Dok su oni kod kojih stimulacija nije bila usklađena moždanim valovima, zapamtili manje riječi.

Daljnje istraživanje može otkriti da bi ovi sinkronizirani zvukovi mogli također 'potaknuti druge moždane ritmove s očitim funkcionalnim značajem, poput ritmova koji se događaju tijekom budnosti i koji su uključeni u reguliranje pažnje', rekao je dr. Born.

Zvukovi mogu opskrbiti mozak prednostima većima od sna. Također, nedavno su istraživači s tajlandskog sveučilišta Chiang Mai otkrili da stereofonski ritmovi, koji se sastoje od dva tona na različitim frekvencijama, koje imaju opuštajući efekt na način da potaknu određene moždane valove - može pomoći u smanjiti anksioznosti i usporiti otkucaje srca kod ljudi koji su podvrgnuti stresnim operacijama mrene na očima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene