Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Puštanje zvukova s određenim ritmom moglo bi povećati memoriju tijekom sna, pokazala je nova studija.


Studija objavljena u časopisu Neuron pokazuje da kada se puštaju zvukovi tijekom sna koji se slažu s usporenim oscilacijama moždanih valova koja se događa tijekom sna, zapravo pomaže u poboljšanju energije.

Vezani članci Koronavirus kod kućnih ljubimaca - 2 Hrvatski stručnjaci o zarazi ljubimaca koronom: "Svaka četvrta životinja koja je boravila u takvom kućanstvu imala je neki oblik infekcije" Slika nije dostupna Neispavani ste tijekom tjedna? Prijeti vam rizik od prerane smrti, ali postoji rješenje za to

Otkrića pokazuju 'jednostavan alat za kliničko poboljšanje ritma sna', rekao je znanstvenik koji je provodio studiju, dr. Jan Born sa Sveučilišta Tubingen u Njemačkoj.

U provođenju ove studije sudjelovalo je 11 osoba kojima su večer prije podvrgavanju stimulacijom zvuka bile pokazane napisane riječi. Tijekom sljedećih su noći bili izloženi stimulaciji zvukom koja je bila u skladu s njihovim moždanim valovima i lažnim stimulacijama koje nisu bile usklađene s moždanim valovima.

>> Doznajte zašto zaboravljamo ime osobe koju smo tek upoznali!

Kada su sudionici bili izloženi stimulaciji koja je bila usklađena s njihovim moždanim valovima, zapamtili su više riječi koje su im bile pokazane noć prije. Dok su oni kod kojih stimulacija nije bila usklađena moždanim valovima, zapamtili manje riječi.

Daljnje istraživanje može otkriti da bi ovi sinkronizirani zvukovi mogli također 'potaknuti druge moždane ritmove s očitim funkcionalnim značajem, poput ritmova koji se događaju tijekom budnosti i koji su uključeni u reguliranje pažnje', rekao je dr. Born.

Zvukovi mogu opskrbiti mozak prednostima većima od sna. Također, nedavno su istraživači s tajlandskog sveučilišta Chiang Mai otkrili da stereofonski ritmovi, koji se sastoje od dva tona na različitim frekvencijama, koje imaju opuštajući efekt na način da potaknu određene moždane valove - može pomoći u smanjiti anksioznosti i usporiti otkucaje srca kod ljudi koji su podvrgnuti stresnim operacijama mrene na očima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook