Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdraviji?

Otkrijte koji se mit krije iza ovog slatkiša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Volite slatko, no ustručavate se pojesti kakvu čokoladicu ili kolač pa umjesto toga posegnete za prutićem od žitarica, jer je zdraviji. Promislite ponovno.

Tvrtka 'Which?' napravila je studiju u kojoj su otkrili neke pomalo šokantne informacije o takozvanim 'zdravijim' prutićima od žitarica. Za početak, u velikoj većini slučajeva, radi se o najobičnijem mitu.

Pročitajte i ovo Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude''

>> Otkrijte još jednog krivca za pretilost

Jedan od tih slatkiša, Nutri-Grain Elevenses, u sebi je sadržavao čak četiri žličice (za čaj) šećera, dok više od polovice testiranih prutića je u sebi imalo preko 30 posto isključivo šećera!

No to nije sve, jer daljnjom analizom, pokazalo se kako mnogi prutići od žitarica u sebi sadrže i velike količine masnoće i koncentrirane masnoće. Tako, primjerice The Tracker Roasted Nut u sebi sadrži gotovo jednu trećinu masnoća.

Čak šest od sedam tih proizvoda, koji su prvenstveno usmjereni prema djeci, sadrže visoke količine koncentriranih masti, prenosi BBC. Monster Puffs, koji se inače opisuje kao 'odličan zalogaj za užinu' i namijenjen je djeci, u sebi ima čak 43,5 posto šećera, odnosno više od dvije žličice.

Tvrtka 'Which?' poziva proizvođače da smanje koncentraciju šećera i masnoća u svojim proizvodima. 'Ljudi obično biraju prutiće od žitarica vjerujući kako su zdravije od čokoladica, no naše istraživanje je pokazalo kako je to mit', istaknuo je Richard Lloyd, izvršni direktor 'Which?-a'.

No jedan od proizvođača se oglasio putem glasnogovorništva te su poručili da ne razumiju zašto bi itko njihov proizvod nazvao prutićem od žitarica, jer je proces njegove izrade identičan onom kod kolača ili muffina.
 
Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene