Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čak 67 posto veći rizik!

OPREZ: Kvarcanje povećava rizike i za druge vrste raka kože

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjetno sunčanje uz pomoć uređaja poput solarija može povećati rizik i za druge vrste raka kože osim melanoma, posebno kod osoba koje su ih počele koristiti prije 25. godine života, pokazalo je novo istraživanje.

Iako su uređaji za umjetno sunčanje već povezani s najsmrtonosnijom vrstom raka kože melanomom znanstvenici kažu da oni izazivaju i druge vrste raka kože - bazocelularni i planocelularni rak kože.

Znanstvenici predvođeni Elenom Linos s kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu procjenjuju da je umjetno sunčanje odgovorno za više od 170 tisuća slučajeva nemelanomskih karcinoma kože samo u SAD-u. Linos i njezin tim analizirali su rezultate 12 istraživanja kojima je bilo obuhvaćeno oko 7,5 tisuća slučajeva bazocelularnih karcinoma kože i oko 1.700 planocelularnih karcinoma kože.

Pročitajte i ovo Ilustracija Može biti opasno Sve mlađa djeca koriste kozmetiku protiv starenja: Dermatolozi upozoravaju roditelje Poštanski ured Nova SMS prijevara "Nemojte otvarati ove poveznice...": Hrvatska pošta objavila važno upozorenje za građane, 27-godišnjak ostao bez nekoliko stotina eura

>> Žena opsjednuta sunčanjem odvela 5-godišnju kćer u solarij

Umjetno sunčanje povezano je sa 67 posto većim rizikom razvoja planocelularnog i 29 posto većim rizikom razvoja bazocelularnog raka u odnosu na osobe koje nikad nisu koristile solarije.

Znanstvenici procjenjuju da je umjetno sunčanje odgovorno za 3,7 posto svih slučajeva bazocelularnih i 8,2 posto svih planocelularnih karcinoma kože.

Utvrdili su i da je izlaganje umjetnom sunčanju prije 25. godine života povezano s povećanim rizikom pojave bazocelularnog raka ali ne i planocelularnog raka kože.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene