Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Liječnici smatraju da bi se ovakvom akcijom mogao smanjiti broj pretilih osoba pa predlažu dodatni porez od 20 posto.


Znanstvenici s Oxforda tvrde da bi se uvođenjem dodatnog poreza na sokove i druga tzv. slatka pića smanjio broj pretilih osoba u Velikoj Britaniji, a bilo bi i manje srčanih udara i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Sudac naredio Donaldu Trumpu da mora predati porezne prijave za zadnjih osam godina Cijena karte za zidine (Foto: Dnevnik.hr) Nakon više od dva mjeseca dobili smo odgovor Porezne uprave zašto se milijunska zarada od prodaje karata za dubrovačke zidine ne fiskalizira

>> Slovenija predlaže porez na nezdravu hranu

'Porez od oko 20 posto na sve sokove i drugu nezdravu hranu bio bi dobar za zdravlje cijele nacije', kažu dr. Oliver Mytton i dr. Mike Rayner iz odjela za javno zdravstvo na Oxfordu.

Pretpostavljaju da bi se tako godišnje spriječilo 2.700 smrti od posljedica kardiovaskularnih bolesti. Porez na svu hranu koja ima zasićene masti uvela je Danska u listopadu prošle godine, prva u svijetu, a slijedila je i Francuska koja je dodatni porez uvela na zašećerena pića. Britanski premijer David Cameron izjavio je da je koalicija na vlasti zainteresirana za uvođenje ovakvog načina sprečavanja rasta broja pretilih u zemlji.

'Već imamo ovakve zakone za alkohol i cigarete. To je osnovna ekonomska teorija: ako cijene rastu, ljudsko će se ponašanje promijeniti. Koristi će imati i zdravstveni sustav jer će se novac poreznih obveznika uštedjeti kada se smanji broj oboljelih od pretilosti i kardiovaskularnih bolesti', kaže dr. Rayner i dodaje da bi ovakav porez mogao potaknuti proizvođače da promijene sastav hrane i pića koje proizvode.

Naravno da porez na zaslađena pića neće riješiti problem pretilosti, ali će uz kampanju koja promiče zdravije navike sigurno imati utjecaja, slažu se znanstvenici.(Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.