Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Radi za srce', geslo je današnjeg Svjetskog dana srca koji je ove godine posvećen smanjenju rizičnih čimbenika kardiovaskularnih bolesti na radnom mjestu.


Srčane bolesti i moždani udar uzrokuju svake godine 17,5 milijuna smrtnih slučajeva u svijetu. U Hrvatskoj predstavljaju 'ubojicu broj jedan' jer godišnje uzrokuju više od polovice smrtnih slučajeva, a samo lani su odnijele 26.325 života. Srčane su bolesti i najveći uzrok radne nesposobnosti, invaliditeta i hospitalizacija pa time čine i veliku stavku u svakom zdravstvenom proračunu. Mnoge svjetske tvrtke, za sada uglavnom velike korporacije, obvezale su se uključiti u programe prevencije usmjerene na smanjenje rizičnog ponašanja na radnom mjestu: pušenja, fizičke neaktivnosti i nepravilne prehrane.

Vezani članci Slika nije dostupna 5 uobičajenih bolesti koje ljudi imaju, a da često ni ne znaju Slika nije dostupna Svjetski je dan SRCA!

Predsjednik Hrvatskoga kardiološkog društva prof. Davor Miličić pozvao je hrvatske poslodavce da zajedno sa zaposlenicima porade na radnim uvjetima koji će omogućiti očuvanje kardiovaskularnog zdravlja budući da su te bolesti u 80 do 90 posto slučajeva sprječive. Kardiovaskularne bolesti, osim zdravstvenog, predstavljaju i općedruštveni prioritet pa u strategiju prevencije bolesti srca i krvnih žila treba uključiti svakog pojedinca i društvo u cjelini.

Obilježavanje danas na središnjem zagrebačkom trgu

Zagrebački ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom i Zakladom 'Hrvatska kuća srca' organizira danas obilježavanje Svjetskog dana srca na središnjem zagrebačkom trgu od 10 do 13 sati. Građani će moći izmjeriti tlak, odrediti tjelesni indeks mase i opseg struka, posavjetovati se s liječnikom kardiologom, dobiti stručne savjete te edukativni materijal.

Na Trgu se očekuje nastup Zagrebačkih mažoretkinja, a fizioterapeuti Poliklinike za prevenciju i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti Zagreb demonstrirat će vježbe koje su važne u održavanju kondicije i jačanju srčanog mišića.

Ekipa Prve pomoći zagrebačkog Crvenog križa izvest će pokazne vježbe zbrinjavanja kod akutnog infarkta miokarda, moždanog udara i hipoglikemije dijabetičara.