Prošle su godine u Hrvatskoj od kardiovaskularnih bolesti umrle 23.504 osobe, i to više žena nego muškaraca. Najnoviji podaci o tim bolestima predstavljeni su u zakladi "Hrvatska kuća srca" uoči svjetskog dana srca koji se obilježava ovu subotu brojnim akcijama diljem Hrvatske.

Galerija Uoči svjetskog dana srca stručnjaci upozoravaju da se većina bolesti srca i krvnih žila može spriječiti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Uređaji za mjerenje srčanog ritma, ilustracija (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)

Stručnjaci upozoravaju kako se velika većina bolesti srca i krvnih žila može spriječiti. „Bolesti srca pogađaju jako puno ljudi i one su uzrok najvećeg broj smrti u nas i u svijetu. Dakle, 50 posto svih umrlih umre zbog bolesti srca i krvnih žila“, ističe akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvati najviše umiru od bolesti srca Slika nije dostupna Zagađen zrak - povećan rizik od srčanih bolesti

U Hrvatskoj životni stil najviše utječe na pojavu kardiovaskularnih bolesti. "Od 2000. do 2016. je zabilježen značajni pad smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti što je svakako dobra vijest i dobar podatak za Hrvatsku, međutim trebamo imati u vidu da su rizični faktori, životni stilovi koji dovode do kardiovaskularne bolesti u Hrvatskoj prilično česti", navodi doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javnost zdravstvo.

Iz zaklade "Hrvatska kuća srca" upozoravaju da se o srcu ne treba brinuti samo jednom godišnje, već svaki da. "Pozivamo građane da brinu o svojem srcu svaki dan, a ne samo jednom godišnje kada se obilježava Svjetski dan srca. On-line kalkulator kardiovaskularnog rizika odličan je i jednostavan način kontrole kardiovaskularnog zdravlja za svakog stanovnika Hrvatske te pozivamo sve da izračunaju svoj kardiovaskularni rizik i obrate se za pomoć liječniku u slučaju potrebe", naglasila je Ivana Portolan Pajić, članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“.

U subotu će se na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu obilježiti Dan srca, a građani će imati priliku izmjeriti arterijski tlak, izračunati BMI indeks, savjetovati se s nutricionistima o zdravoj prehrani, procijeniti ovisnost o nikotinu, naučiti kako pristupiti oživljavanju, a najmlađi će moći sudjelovati u dječjoj igraonici „Obećaj svojemu srcu“.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju