Prošle su godine u Hrvatskoj od kardiovaskularnih bolesti umrle 23.504 osobe, i to više žena nego muškaraca. Najnoviji podaci o tim bolestima predstavljeni su u zakladi "Hrvatska kuća srca" uoči svjetskog dana srca koji se obilježava ovu subotu brojnim akcijama diljem Hrvatske.

Galerija


Stručnjaci upozoravaju kako se velika većina bolesti srca i krvnih žila može spriječiti. „Bolesti srca pogađaju jako puno ljudi i one su uzrok najvećeg broj smrti u nas i u svijetu. Dakle, 50 posto svih umrlih umre zbog bolesti srca i krvnih žila“, ističe akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva.

Vezani članci Slika nije dostupna Sjetite se ovog dečka svaki put kada kažete 'ja to ne mogu' Slika nije dostupna Zagađen zrak - povećan rizik od srčanih bolesti

U Hrvatskoj životni stil najviše utječe na pojavu kardiovaskularnih bolesti. "Od 2000. do 2016. je zabilježen značajni pad smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti što je svakako dobra vijest i dobar podatak za Hrvatsku, međutim trebamo imati u vidu da su rizični faktori, životni stilovi koji dovode do kardiovaskularne bolesti u Hrvatskoj prilično česti", navodi doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javnost zdravstvo.

Iz zaklade "Hrvatska kuća srca" upozoravaju da se o srcu ne treba brinuti samo jednom godišnje, već svaki da. "Pozivamo građane da brinu o svojem srcu svaki dan, a ne samo jednom godišnje kada se obilježava Svjetski dan srca. On-line kalkulator kardiovaskularnog rizika odličan je i jednostavan način kontrole kardiovaskularnog zdravlja za svakog stanovnika Hrvatske te pozivamo sve da izračunaju svoj kardiovaskularni rizik i obrate se za pomoć liječniku u slučaju potrebe", naglasila je Ivana Portolan Pajić, članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“.

U subotu će se na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu obilježiti Dan srca, a građani će imati priliku izmjeriti arterijski tlak, izračunati BMI indeks, savjetovati se s nutricionistima o zdravoj prehrani, procijeniti ovisnost o nikotinu, naučiti kako pristupiti oživljavanju, a najmlađi će moći sudjelovati u dječjoj igraonici „Obećaj svojemu srcu“.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr