Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi brzi test na klamidiju, najčešću spolno prenosivu infekciju u svijetu, pokazao se uspješnim na kliničkim testiranjima i mogao bi postati vrlo učinkovito sredstvo u suzbijanju širenja bolesti.


Testom se klamidija može otkriti za manje od 30 minuta, a često i brže.

Vezani članci Sjećanje na Oluju - 2 I herojima Oluje već je puna kapa: "Dosta je crnih i crvenih budala, i jednih i drugih! Kakve ustaše, kakvi partizani?!" Dvostruki nokaut Turist posjetio domovinu tajlandskog boksa pa iz prvog reda snimio dvostruki nokaut

Zahvaljujući toj brzini test bi mogao postati vrlo bitno dijagnostičko sredstvo u zemljama u razvoju gdje je klamidija, koja može uzrokovati neplodnost, uglavnom skrivena prijetnja.
Novi brzi test na klamidiju (Chlamydia Rapid Test ili CRT) otkriva bakteriju iz vaginalnoga brisa, koji je mnogo jednostavniji od cervikalnoga, a usto je i dvostruko točniji.

"Brzina kojom se dobivaju rezultati CRT-a omogućuje nam da pacijentici odmah omogućimo i liječenje", rekla je Helen Lee sa sveučilišta u Cambridgeu.

Takvo testiranje bilo bi vrlo korisno u pokretnim klinikama ili teško dostupnim krajevima u zemljama u razvoju, gdje zaraza vrlo često ostaje neotkrivena.

Klamidija se lako liječi antibioticima, ali ako se ne liječi može uzrokovati teške medicinske posljedice, posebno za žene, poput upala, izvanmaternične trudnoće i neplodnosti.

Test će biti dostupan početkom 2008., a tvrtka koja ga distribuira Diagnostics for Real World namjerava ga učiniti dostupnim u javnom zdravstvu zemalja u razvoju po vrlo niskim cijenama.