Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prošle je godine u Hrvatsku uvezeno više od 170 tisuća kutija lijekova koji nisu registrirani na našem tržištu. Ogromna količina lijekova iz uvoza zabrinula je i struku, ali konkretno rješenje nitko ne nudi.


'Da bi se ustanovilo jesu li svi propisani uvozni lijekovi zaista medicinski opravdani i nije li liječnik mogao pacijentu propisati neki u nas registrirani lijek trebalo bi napraviti temeljitu analizu svih recepata za uvezene lijekove u određenom razdoblju. Takvom analizom uvidjelo bi se koji se lijekovi iz uvoza najčešće propisuju i tko ih propisuje', rekla nam je dr.sc. Maja Jakševac Mikša, glavna tajnica Hrvatskog farmaceutskog društva.

Vezani članci Opća bolnica Zabok Imaju zalihe za još dva tjedna: Veledrogerije obustavile isporuku lijekova još jednoj bolnici Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 1 Prijeti nam nestašica: Već od idućeg tjedna neke bolnice mogle bi dobiti i 70 posto manje lijekova

>> Život pod stresom: Hrvati najviše troše lijekove za smirenje

>> Djeca su u opasnosti zbog lijekova dostupnih bez recepata

U HFK-u tvrde kako zvuči nevjerojatno da toliko lijekova u nas nije registrirano te da za njih ne postoji alternativa, a da su toliko važni da se moraju interventno uvoziti. 'Na temelju izjava predstavnika naše zdravstvene vlasti zaključuje se kako su u Hrvatskoj registrirani lijekovi koji pokrivaju gotovo sve bolesti', kaže Jakševac Mikša dodavši kako HFD ne može utjecati na interventni uvoz, ali naglašava kako bi se neke stvari trebale promijeniti da bi se situacija u budućnosti promijenila.

'Bez kompletne analize interventno uvezenih lijekova i profila liječnika koji ih propisuju nemoguće je izvesti valjane zaključke o opravdanosti ovolikog uvoza lijekova', govori glavna tajnica HFD-a dok nam iz Hrvatske ljekarničke komore nisu nam dali konkretan komentar vezan uz veliku brojku uvezenih lijekova tek pobrojali u kojim se slučajevima lijekovi mogu uvesti.

'U ovom broju uvezenih lijekova pobrojani su lijekovi koji se propisuju na privatne recepte i trošak lijeka plaća pacijent te lijekovi koji su na Listi lijekova HZZO-a uvršteni pod generičkim imenom i trošak za te lijekove snosi HZZO', objašnjava Katica Vugrinčić Tomičić, glavna tajnica HLJK-a.