Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teška godina

Život pod stresom: Hrvati najviše troše lijekove za smirenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potrošnja lijekova u 2009. godini u Hrvatskoj porasla je za 15 posto u odnosu na 2008. godinu, a na lijekove je ukupno potrošeno 4,6 milijuna kuna, podaci su koje je u godišnjem izvješću objavila Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Kao i prethodnih godina, Hrvati su najviše trošili psiholeptike - lijekove za smirenje poput Normabela, Apaurina ili Praxitena, a odmah iza su lijekovi koji djeluju na kardiovaskularni sustav - pripravci protiv visokog krvnog tlaka  i masnoća.

Pročitajte i ovo Nedostupan lijek - 1 Borba oboljelih od multiplog mijeloma Hrvatska spasonosni lijek ne daje novooboljelima: "Molim vas, odobrite ga! Ako ne za mene, onda barem za nekoga tko će se naći u situaciji u kojoj sam ja" Ilustracija IZVJEŠĆE O NUSPOJAVAMA HALMED objavio u koliko je slučajeva u Hrvatskoj utvrđena veza između cjepiva protiv korone i smrti

Prvi na listi među 30 lijekova koji su najviše trošeni u 2009. bio je antihipertenziv amlodipin (Amlodipin, Amonex), drugi su lijekovi koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu poput Aspirina i Andola, dok je treći ponovno lijek protiv kolesterola atorvastatin (Liptin, Sortis).

>> U 2009. prijavljene 1544 prijave nuspojava na lijekove

Najviše novca u 2009., oko milijarda kuna, utrošena je na citostatike, antibiotike i antihipertenzive, dok je milijarda kuna utrošena na psiholeptikete, na lijekove protiv kolesterola i šećerne bolesti.

Građani su najviše kupovali lijekove protiv bolova i povišene temperature, poput andola, paracetamola, voltarena i ibubrufena.

Po potrošnji lijekova u 2009. godini prednjače Primorsko-goranska, Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska županija, gdje je po stanovniku potrošeno duplo više lijekove nego u primjerice Brodsko-posavskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. (Hina)

Uzimate li tablete za smirenje?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene