Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nesanica roditelja šteti i djeci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca čiji roditelji pate od kronične nesanice i sama imaju veći rizik za nesanicu, ali i suicidalno ponašanje, objavili su američki znanstvenici.

Istraživači s University of Pittsburgh kažu kako njihovo otkriće omogućuje pravodobne intervencije zdravstvenih djelatnika i nastavnika te prevenciju suicida kod djece.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okretanje u krevetu VIDEO Ovo su najbizarniji poremećaji sna Slika nije dostupna Fizička senzacija VIDEO Ljudi koji šapću najnoviji su hit na internetu!

Podaci prikupljeni u SAD pokazuju da oko 30% odraslih pati od nesanice, a oko 10% od kronične nesanice.

Rezultati nove studije su utemeljeni na analizi podataka dobivenih od 450 dječaka i 348 djevojčica prosječne dobi 14 godina.

Djeca čiji su roditelji patili od nesanice su imala 3 puta veće izglede za prisutnost simptoma nesanice, 2 puta češće su se žalila na umor, a 5 puta češće su uzimala lijekove koji im pomažu zaspati.

17% djece iz te skupine su razmišljala o samoubojstvu ili su se suicidalno ponašala, 9,5% ih je planiralo ili pokušalo samoubojstvo, dok su izgledi za takve nalaze kod djece čiji roditelji nisu patili od nesanice bili 3 do 6 puta manji.

Već je poznato da nesanica znatno povećava rizik za depresiju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene