Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preporučene mjere za starije osobe

Ne izlazite na sunce, izbjegavajte začinjena jela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar- Referentni centar Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba, objavio je preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe, prilikom izlaganja visokim temperaturama zraka.

Starije osobe ne smiju se izlagati suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, što se osobito odnosi na starije srčane bolesnike i gerijatrijske bolesnike oboljele od šećerne bolesti. Prilikom izlaska iz kuće nužno moraju zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom.

Pročitajte i ovo Beba bolesti haraju Gripa je na vrhuncu, velik broj hospitaliziranih zbog RSV-a: "Dojenčadi to pričinjava velike probleme" Stiže nam toplinski val - 3 NIZ VRUĆIH DANA Nakon poplava stižu vrućine: DHMZ izdao upozorenje, u ovim gradovima već od utorka umjerena opasnost od toplinskog vala

Preporuča se uzimanje do dvije litre tekućine na dan, izbjegavanje prženih, pohanih, slatkih i jako začinjenih jela, te konzumiranje sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pri tome osnovnih pravila primjene prehrane u starijih osoba. Osim pridržavanja uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova nužna je i češća kontrola krvnog tlaka.

Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije znak su za uzbunu, te se gerijatrijski bolesnik mora hitno javiti svome liječniku ili najbližoj hitnoj pomoći. Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci ili članovi udruga u skrbi za starije moraju, u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci, učestalije kontaktirati stariju osobu, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti čak i svakodnevno po nekoliko puta.

Starija osoba mora uvijek uz sebe imati osnovne podatke - ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja te broj telefona kontakt osobe. Važno je održavati redovitu čistoću tijela starijeg čovjeka i njegovog okoliša te se strogo pridržavati uputa liječenja i kontroliranog uzimanja lijekova.

Preporučaju se trajne tjelesne i psihičke aktivnosti starijih osoba te osobito njihovo kretanje i to isključivo u jutarnjim i večernjim satima, kao i što češći boravak u prirodi. Ukoliko je kretanje otežano nužno je redovito višesatno provjetravanje prostorija u kojoj prebiva starija funkcionalno onesposobljena osoba. Preporuke se, kako se napominje u priopćenju, posebno odnose na starije osobe oboljele od kroničnih i kardiovaskularnih bolesti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene