Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbunjujući osjećaj kako ste već ranije iskusili ono što upravo proživljavate, ustvari je kratak spoj mozga prilikom prebacivanja podataka iz kratkoročnog u dugoročnu memoriju.


Prije svega, zato jer u dugoročnom sjećanju već postoji iskustvo slično upravo proživljenom zbog čega se deja vu uglavnom događa u okolini u kojoj provodimo mnogo vremena, poput posla, škole ili doma.

Vezani članci Cijepljenje na Velesajmu u Zagrebu - 2 Cijepljeno je 45 posto odraslog stanovništva: Pogledajte stanje po županijama Testiranje na koronavirus - 1 Upozorenje ministra zdravstva: ''Ne možemo živjeti u svijetu u kojem jedino razmišljamo o COVID-u''

 Na pokusu s miševima utvrdili su kako je posrijedi zastoj u radu dijela hipokampusa. Osim što su riješili jednu od zagonetaka koja je mučila psihologe, ovo otkriće velik je korak ka liječenju bolesti koje napadaju pamćenje, prije svega Alzheimerove. 

'Sada kada razumijemo molekularne i stanične putove, moguće je razviti lijekove koji će poboljšati tu vezu' , optimističan je Susumu Tonegawa, profesor biologije i neurologije s glasovitog Massachusetts Institute of Technology, koji je predvodio istraživanje.