Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Napokon otkriveno zašto doživljavamo deja vu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbunjujući osjećaj kako ste već ranije iskusili ono što upravo proživljavate, ustvari je kratak spoj mozga prilikom prebacivanja podataka iz kratkoročnog u dugoročnu memoriju.

Prije svega, zato jer u dugoročnom sjećanju već postoji iskustvo slično upravo proživljenom zbog čega se deja vu uglavnom događa u okolini u kojoj provodimo mnogo vremena, poput posla, škole ili doma.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

 Na pokusu s miševima utvrdili su kako je posrijedi zastoj u radu dijela hipokampusa. Osim što su riješili jednu od zagonetaka koja je mučila psihologe, ovo otkriće velik je korak ka liječenju bolesti koje napadaju pamćenje, prije svega Alzheimerove. 

'Sada kada razumijemo molekularne i stanične putove, moguće je razviti lijekove koji će poboljšati tu vezu' , optimističan je Susumu Tonegawa, profesor biologije i neurologije s glasovitog Massachusetts Institute of Technology, koji je predvodio istraživanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene