Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gradski ured za zdravstvo i branitelje, udruga Za novi dan i međunarodna udruga studenata medicine Hrvatske CroMSIC predstavili su javnozdravstvenu kampanju o prevenciji i ranom otkrivanju raka.


Ova  'mRAK kampanju' obuhvaća šest vrsta karcinoma, karcinom debelog crijeva, pluća, dojke, prostate, vrata maternice i testisa. Kroz edukativne radionice i međuvršnjačku edukaciju studenti medicine educirat će srednjoškolce o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka, a oni bi, kako je rečeno na konferenciji za novinare, trebali potaknuti svoje roditelje, bake i djedove da se odazovu programima prevencije.

Vezani članci Akademik Davor Miličić, ravnatelj Zaklade Hrvatska kuća srca Uoči Svjetskog dana srca akademik upozorava: Većina kardiovaskularnih bolesti može se spriječiti Zajednička fotografija sudionika (Foto: Dnevnik.hr) Žene oboljele i liječene od raka poručile da za hodanje nema ograničenja

Kampanja započinje naglaskom na rak debelog crijeva koji je 2. po učestalosti kod oba spola. Rezultati dvogodišnjeg provođenja Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji godišnje odnosi 1855 života, pokazali su da je besplatno testiranje obavila tek svaka peta osoba. Odaziv građana na prvi pregled još je dobar, no kada je riječ o kontrolnom pregledu pozitivnog nalaza, on često izostaje, rekao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Ante Zvonimir Golem.

Dr. Stjepko Pleština iz Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb rekao je kako rak debelog crijeva nastaje tijekom desetak i više godine, te da ga je važno pravovremeno dijagnosticirati, jer ograničeni tumori 1. i 2. stupnja imaju 90 postotno petogodišnje preživljenje. Hrvatska je, kako je rečeno, prema EUROSTAT-u na 2. mjestu po smrtnosti od raka, a godišnje od te bolesti umire oko 13 tisuća ljudi.

'mRAK kampanju' je podržao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvavši građane da se odazovu na kontrolne preglede. Organizatori su danas predstavili i spot 'Stolica glavu čuva', a za sutra na Jarunu najavili su niz edukativno-zabavnih akcija, kao što su vršnjačkom edukacijom protiv raka, preventivni pregledi i savjeti liječnika te bogat glazbeni program. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju