Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američko istraživanje

Moždani udar sve češći kod mlađih osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj moždanih udara kod mlađih osoba gotovo se udvostručio, pokazuje američko istraživanje objavljeno u časopisu Neurology, a znanstvenici to između ostaloga pripisuju i stilu života koji povećava rizike od moždanog udara.

U istraživanju koje je provedeno na području dvije savezne američke države Ohio i Kentucky znanstvenici su utvrdili da se učestalost moždanih udara kod osoba u dobi do 55 godina gotovo udvostručila u razdoblju od 1993. do 2005. godine.

Pročitajte i ovo Što mladi žele? - 4 Izbori pred vratima Oni su ključni za budućnost Hrvatske, no stranke za njih nije briga: "Ovdje vrijede neka druga pravila" Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice

>> Muškarci koji jedu čokoladu imaju manji rizik od moždanog udara

Među bijelcima starima od 20 do 54 godine broj udara porastao je s 26 na 48 na svakih sto tisuća stanovnika, a među američkim crncima porastao je s 83 na 128 na svakih sto tisuća stanovnika.

Znanstvenici kažu da jedino mogu spekulirati o mogućim objašnjenjima a jedan bi mogao biti da liječnici češće postavljaju dijagnoze moždanih udara kod mlađih jer tehnologija omogućava otkrivanje minijaturnih oštećenja na mozgu.

'No, ne mislim da je to glavni razlog', kaže voditelj istraživanja Brett Kissela s medicinskog fakulteta sveučilišta u Cincinnatiju. 'Definitivno svjedočimo porastu učestalosti faktora rizika za moždani udar', kaže Kissela i dodaje da se radi o pretilosti, šećernoj bolesti i povišenom krvnom tlaku.

'I kada to dobijete u dobi od 20 godina onda dobijete mladi i moždani udar', kaže Kissela. I drugi znanstvenici smatraju da je veći broj moždanih udara rezultat bolje dijagnostike i povećanih faktora rizika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene