Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobra vijest za ljubitelje čokolade

Muškarci koji jedu čokoladu imaju manji rizik od moždanog udara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Redovito konzumiranje čokolade može kod muškaraca smanjiti rizik od moždanog udara, pokazalo je švedsko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u česopisu Neurology.

Znanstvenici su utvrdili na uzorku od 37 tisuća mukšaraca koje su pratili deset godina, da oni koji su jeli najviše čokolade odnosno prosječno trećinu šalice čokoladnih komadića imaju 17 posto niži rizik od moždanog udara u odnosu na muškarce koji su izbjegavali čokoladu.

Već su ranija istraživanja pokazala da je rizik od nekih bolesti srca i krvnih žila manji kod ljubitelja čokolade.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Zadru - 4 Tko je odgovoran? Snimila dramatičan razgovor s liječnikom, odgovor ju je šokirao: "Da je to bila vaša mama, što biste učinili? Pitam vas kao čovjeka!" Manifestacija Žene u crvenom Važno upozorenje o prevenciji: "Svaka peta žena oboli od toga, a 90 posto slučajeva može se spriječiti"

>> Tamna čokolada dobra za srce

"Korist od konzumiranja čokolade kod moždanih udara vjerojatno je povezana s flavonoidima u čokoladi", napisala je voditeljica istraživanja Susanna Larsson s Karolinska instituta u Stockholmu u znanstvenom radu.

Već su ranija istraživanja upućivala na mogućnost da flavonoidi djeluju kao antioksidansi s pozitivnim učincima na krvni tlak, kolesterol i krvne žile.

Ipak, neurolog Richard Libman s Cushingova instituta u Manhassetu u državi New York upozorava da se ta informacija treba primiti sa zrncem razuma jer je teorija o pozitivnom učinku flavonoida još uvijek samo teorija. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene