Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeftina i zdrava prehrana

Mislili ste da je skupo hraniti se zdravo? NETOČNO!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi misle da je zdrava prehrana vrlo skupa te da je potrebno puno vremena za pripremu takvih jela. No, to nije tako.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako se hraniti zdravo i – jeftino.

Pročitajte i ovo Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana S tržišta se povlače proteinske palačinke opoziv proizvoda Provjerite zalihe, s polica se povlači slastica zbog plijesni

Svi bi se htjeli zdravo hraniti, malo potruditi i još manje potrošiti. Naime, često se zna čuti da je zdrava prehrana skupa, a to, tvrdi nutricionistica Diana Gluhak, nije točno. 'Najjednostavnije je odabirati polugotove ili gotove proizvode koji mogu biti adekvatna zamjena, ali pravilna i uravnotežena prehrana zahtijevaju i pokoje kulinarsko umijeće. Leća, slanutak, grah, kelj, prokulice i slično jeftine su i zdrave namirnice koje su često sasvim nepravedno izostavljene iz pravilne prehrane', kazala je.

Jeftin i zdrav meni

Kako bi se zdravo, a jeftino hranili, potrebno je opskrbiti se namirnicama koje će trajati nekoliko tjedana, na taj će se način uštedjeti na kućnom budžetu. Dakle, ako ste se odlučili zdravo hraniti, na početku je potrebno potrošiti nešto više novca na neke namirnice poput slanutka i leće, ali će vam se to kasnije isplatiti.

Nutricionistica Gluhak za zdrav i jeftin doručak preporuča zobene pahuljice i grožđice koje pomiješate s čajem (paprena metvica- rinfuza ili zeleni čaj) umjesto s mlijekom, kako je uobičajeno. 'U čaj nemojte dodavati šećer, već samo žlicu meda, po želji. Kako se u mješavini sa zobenim pahuljicama već nalaze grožđice, nekim osobama dodavanje meda se može činiti suviše slatko', kazala je. Niti jedna od ovih namirnica nije skupa i kada gledate na dnevnoj bazi, imate zdrav i dosta jeftin doručak. Ako nešto poželite prigristi prije ručka, izvrsni će biti orasi koje možete samljeti i pomiješati sa svježim sirom.

Što se ručka tiče, Gluhak preporuča varivo od kelja. 'Za jednu osobu dovoljno je oko 200g kelja, koji se prvo nasjecka i kratko blanšira u posebnoj posudi. Krumpiri i mrkva se kuhaju u drugoj posudi u koju će se naknadno dodati kelj. Blanširani kelj se procijedi i ostavi sa strane. Zadnjih 15 minuta, ponekad i duže, dodaje se blanširani kelj i kuha dok jelo nije gotovo. Pri kraju kuhanja, kako bi se dobila gusta smjesa par nasjeckanih krumpira se zdrobi o rub posude i umiješa zajedno sa maslinovim uljem i bosiljkom', kazala je. Tome pridodate šnitu kruha i imate hranjiv, zdrav i poprilično jeftin ručak. No, ukoliko više volite, možete si pripremiti i srdele uz blitvu začinjenu maslinovim uljem ili zelenu leću začinjenu bosiljkom i maslinovim uljem.

Kao drugi međuobrok preporuča fermentirani mliječni proizvod (jogurt, vrhnje) te šnitu miješanog kruha ili kruha sa sjemenkama, a jeftina i zdrava večera može biti kompot. 'Jabuka se oguli i nasjecka na manje kockice. Nakon što voda prokuha, dodaju se suhe šljive, a nakon par minuta dodaju se i sjeckane jabuke. Kompot se kuha dok jabuke i šljive nisu kuhane te se tome doda prstohvat cimeta za finu aromu', objasnila je Gluhak.

Aktivni sastojci

Bitno je upoznati namirnice i na koji način najbolje izvući aktivne sastojke. 'Tu također leži užitak u kuhanju. Primjerice, misleći na beta karoten većina osoba se sjeti mrkve. Beta karoten je češće poznat pod imenom provitamin A i riječ je o snažnom antioksidansu koji stimulira obrambene funkcije organizma, potreban je za rast stanica i obnavljanje tkiva.

Beta karoten se osim u mrkvi, nalazi u žutom i narančastom voću i povrću te tamnozelenom lisnatom povrću. Kako bi beta karoten bio dostupniji za apsorpciju potrebno je prelomiti stanične membrane biljaka; samljeti, pasirati, kuhati primjerice mrkvu i kasnije preliti s (maslinovim) uljem. Stoga bi se na meniju u proljeće, uvijek trebala naći pokoja mlada mrkva', savjetuje Gluhak.

Bitno je motivirati se

Uravnotežena i zdrava prehrana te tjelesna aktivnost ključ su zdravlja. Iako većina ljudi živi užurbanim načinom života, svi bi trebali pronaći i izdvojiti barem malo vremena za brigu o vlastitom tijelu. 'Za navedenu prehranu potrebno je investirati volju i vrijeme za pronalazak namirnica, na početku čak malo više dok se osoba ne stekne navike i vrijeme potrebno za pripremu. Iako se čini da je tu puno ulaganja, u konačnici novčanik i tijelo će biti zahvalni za promjenu na zdravi trend', kazala je Gluhak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene