Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) ovoga bi tjedna, kako se očekuje, trebala donijeti važnu odluku o budućnoj uporabi mesa i mlijeka kloniranih životinja, izvijestila je TV mreža ABC News.


Samo 10 godina nakon što je ovca Dolly postala prvi sisavac koji je uspješno kloniran, prehrambeni proizvodi od kloniranih životinja uskoro bi mogli postati dostupni na policama američkih samoposluga.

Vezani članci Hrana koju jedemo - 3 Stručnjaci govorili o prijevarama potrošača, pesticidima u hrani, štetnosti, ali i održivoj poljoprivredi i kontrolama. Gdje je tu Hrvatska? Hrana u menzi - 3 Nakon bečkog s crvima studenti o hrani u menzama: "Neki su prijavljivali kosu, čavle..."

Znanstvenici FDA dali su naslutiti kako bi ta odluka mogla glasiti, navodeći u novoj studiji kako su utvrdili da se klonirane životinje mogu sigurno konzumirati.

'Meso i mlijeko od klonova i njihovih potomaka je sigurno za jelo kao i hrana koja nije proizvedena kloniranjem', zaključili su u studiji.

Bez obzira na odluku FDA, ne očekuje se kako će prestati kontroverze oko klonirane hrane.

'Mi nismo uvjereni da je to sigurna hrana. Nismo vidjeli činjenice koje bi nas uvjerile', izjavio je J.D. Hanson iz Centra za sigurnost hrane u emisiji ABC-a 'Good morning America'.

Neki farmeri i rančeri već imaju kloniranu stoku, no moratorij koji je uvela FDA priječi da meso i mlijeko koje proizvode dođe na police trgovina.

Američka javnost skeptična je prema mogućnosti promjena na tom planu. U anketi provedenoj ove godine, 65 posto ispitanih ocjenilo je kloniranje životinja moralno pogrešnim, dok se u drugom ispitivanju 45 posto protivilo uvođenju kloniranja u prehrambenu industriju.

Ako FDA odobri upotrebu mesa i mlijeka kloniranih životinja, pitanje je kako će ti proizvodi biti označeni kada uđu u trgovine, a stručnjaci ocjenjuju kako ne treba očekivati da će ti proizvodi imati posebne oznake.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju