Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mediteranska kuhinja jamstvo protiv niza kroničnih bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strogo pridržavanje tzv. mediteranskog režima prehrane može smanjiti opću smrtnost i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti, kao i učestalost kroničnih bolesti poput raka te Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, prema najnovijem istraživanju.

Mediteranska hrana, kakvu uglavnom uzimaju stanovnici uz Sredozemno more, temelji se na maslinovu ulju, voću, žitaricama, orašastim plodovima, povrću i ribi, uz manje količine crnog vina, ali i uz ograničenu potrošnju mesa, mliječnih proizvoda i alkohola.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u luksuznom hotelu Slavni kuhar dobio otkaz zbog ponižavanja: Pomoćnika tjerao da satima sjedi gol s jabukom u ustima i mrkvom u anusu Slika nije dostupna Preporučene mjere za starije osobe Ne izlazite na sunce, izbjegavajte začinjena jela

Već je godinama poznato da je svaka namirnica iz te kuhinje dobra protiv kardiovaskularnih bolesti i kroničnih degenerativnih bolesti, ali znanstvenici kažu da još nije bilo istraživanja o utjecaju takve prehrane na dulje vremensko razdoblje.

Skupina znanstvenika sa sveučilišta u Firenci pod vodstvom Francesca Sofija, čiji su radovi u četvrtak objavljeni na internetskoj stranici British Medical Journala, obradila je podatke prikupljene u 12 međunarodnih istraživanja provedenih od 1966. do lipnja 2008., u kojima je sudjelovalo više od 1,5 milijuna ispitanika čije su se prehrambene navike i zdravlje pratili od tri do 18 godina.

Tako su utvrdili da je strogo pridržavanje mediteranskog režima prehrane povezano s puno manjim rizikom smrtnosti. Opća smrtnost i smrtnost od krvožilnih bolesti manja je za devet posto kod korisnika mediteranske prehrane, učestalost raka manja je šest, a Parkinsonove i Alzheimerove bolesti 13 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene