Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki znanstvenici su razvili metodu kojom se uz pomoć embrionalnih matičnih stanica mogu sanirati teško oštećene krvne žile.


Istraživači iz tvrtke Advanced Cell Technology (ACT) su dosadašnja testiranja proveli samo na laboratorijskim životinjama, no očekuju da će se na ovaj način u budućnosti moći tretirati oštećenja krvnih žila u udovima koja bi inače dovela do amputacije ili oštećenja mrežnice koja su česta kod dijabetičara.

Vezani članci Mršavljenje - 6 Promijenili život do temelja i dokazali da se sve može postići uz dovoljno truda Test higijene - 1 Jednostavan pokus na kruhu pokazao važnost higijene, rezultati su zapanjujući

Također, ovaj pristup bi se mogao upotrijebiti i za popravljanje oštećenja krvnih žila do kojih dolazi nakon infarkta.

Znanstvenici su u stručnom časopisu Nature Methods opisali način na koji su uz pomoć humanih embrionalnih matičnih stanica dobili hemangioblaste, stanice koje se mogu pretvoriti u krvna zrnca, stanice kapilarnih stijenki te stanice imunološkog sustava.

Posebno je važno što je ovakva diferencijacija stanica postignuta bez upotrebe serumskih kultura deriviranih iz krvi životinja.

Takve kulture uglavnom dovode do uvođenja neželjenih virusa.

Pokazalo se da ovako proizvedene stanice počinju vraćati funkciju oštećenih tkiva u roku od 24 do 48 sati nakon injiciranja, dodaju znanstvenici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju