Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Masna pehrana utječe na pojavu raka dojke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko istraživanje pokazalo je čvrste dokaze da visoko masna prehrana povećava rizik od raka dojke kod žena u menopauzi.

Istraživanje na životinjama je otkrilo da velik unos masnoća povećava rizik od raka, ali ostala istraživanja na ljudima do sada nisu to mogla potvrditi, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha" Mladi luk Sve skuplja Koliko će koštati ovogodišnja uskrsna košarica? "Kad preračunam u kune, to je puno. Ali tko voli, nek' izvoli"

Ovo istraživanje koje je provelo Nacionalni institut za rak, provelo je anketu na 188.700 žena, te su ih ispitivali o njihovoj prehrani, a iz njihovih su odgovora pronašli povezanost između raka dojke i prehrane koja sadrži masnu hranu. Američki liječnici stoga, preporučuju ženama da bi se trebale zdravije hraniti. Sve anketirane žene su bile između 50 i 71 godine i nalazile su se u menopauzi.

Anketna pitanja su bila raznolika, a neka su uključivala i pitanje o tome kako često jedu 124 različita jela koja su anketari predložili, a odgovori su bili rangirani od nikada, pa sve do šest puta dnevno. 

Količina masti je mjerena kao postotak energije koju dobiju od masti od cjelokupnog energijskog unosa, koja se kretala od 20% u petini koja je jela najmanje masti, do 40% u petini koja je jela najviše masti. 

Tijekom ovog istraživanja, kod oko 3.500 žena su uznapredovali pokazatelji raka dojke. One žene koje su koristile više masnoće u svojoj prehrani imale su za čak 11 posto veći rizik za rak dojke, od onih žena koje su unosile najmanje masnoće u svoje tijelo.

Istraživači su također uzeli i u obzir povijest obiteljskih oboljenja od raka dojke, pušenje, težinu žena i eventualno konzumiranje alkohola, no ti podaci nisu utjecali na konačni rezultat istraživanja. Žene kojima je izmjeren najveći postotak masti u tijelu, sasvim sigurno će morati koristiti hormonsku zamjensku terapiju koja se koristi prilikom raka dojke.

Doktorica Annie Thiebaut, potvrdila je povezanost između visoko masne prehrane i povećanje rizika od raka dojke. Također je objasnila zašto prijašnje studije nisu došle do istoga zaključka kao oni. "Prvenstveno je razlog u tome, što prijašnje studije nisu na jednaki način kao mi provodili ovo značajno istraživanje." Ali, dodaje da će se tek u budućnosti moći shvatiti visina rizika.

Doktorica Emma Pennery, slaže se u potpunosti sa svojom kolegicom. "Druge studije nisu polučile jednake rezultate kao naša istraživanja, ali mogući rizici raka dojke u ovome istraživanju još su nedovoljno precizirani. Ali sasvim sigurno je da masna prehrana povećava rizik od raka dojke kod žena u menopauzi.

U svakom slučaju, bez obzira bili u menopauzi ili ne, treba težiti što zdravijem životu, što prvenstveno uključuje i zdravu prehranu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene