Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Manjak vitamina D povisuje tlak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što je u krvi manje vitamina D, viši je krvni tlak, pokazuju rezultati Trećeg nacionalnog istraživanja zdravlja i prehrane (NHANES III) u SAD-u.

U istraživanju, koje je provedeno između 1988. i 1994. godine, sudjelovalo je 12.644 Amerikanaca starijih od 20 godina kojima je mjeren krvni tlak i razina vitamina D u krvi.
Prema pisanju časopisa American Journal of Hypertension, dr. Robert Scragg sa Sveučilišta Auckland na Novom Zelandu i njegove kolege otkrili su najmanju razinu vitamina D kod crnaca, slijede meksički Amerikanci, a zatim bijelci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ključan u aktivaciji Vitamin D presudan u funkciji imunološkog sustava Slika nije dostupna Oporavili se oduzeti miševi Lijek za povišeni tlak uklanja sklerotski plak

Uzimajući u obzir godine života, spol, etničko podrijetlo i fizičku aktivnost, pacijenti s najnižom razinom vitamina D imali su nešto viši krvi tlak od onih s najvišom razinom vitamina D u krvi. 

Ta veza posebno je uočljiva kog osoba starijih od 50 godina.

Po riječima autora studije, razina vitamina D može se jednostavno i jeftino povećati umjerenim izlaganjem suncu ili uzimanjem umjetnih vitamina, no to bi još trebalo potvrditi nekom opsežnom i dobro osmišljenom studijom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene