Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čak 80 posto od 500 ispitanih britanskih liječnika ne uspije odmah prepoznati alergiju djeteta na kravlje mlijeko, ustanovili su članovi britanske liječničke udruge Act Against Allergy, dodajući kako su pedijatri u većini slučajeva pobrkali simptome alergije na mlijeko s drugim bolestima.


Stručnjaci tvrde da je problem u simptomima koji su prilično neodređeni i mogu se pripisati mnogim bolestima, uključujući svrbež i dijareju. 

Vezani članci Slika nije dostupna Haraju viroze i alergije Slika nije dostupna Bizarno: Žena doji mladunčad tigra!

Istraživanje je također pokazalo kako liječnici ne znaju na
koji način najbolje liječiti spomenuto stanje, jer bez odgovarajućeg liječenja, alergije na hranu mogu biti čak i smrtnosne.

Novorođenčadi alergičnoj na kravlje mlijeko stručnjaci preporučuju posebno hipoalergeno mlijeko ili sojino mlijeko, no nije rijedak slučaj da su djeca alergična na kravlje mlijeko, alergična i na sojino mlijeko te na kozje ili ovčje mlijeko.

Simptomi su vrlo neodređeni - najčešće povraćanje, proljev, svrbež i kihanje. Ustanovljeno je da je u Velikoj Britaniji na mlijeko alergično najmanje 10.000 novorođene djece.

Gotovo svi ispitani pedijatri složili su se da bi bolje informiranje olakšalo dijagnosticiranje ovoga stanja kod novorođenčadi. Udruga Act Against Allergy koju, među ostalima čine i specijalisti pedijatri gastroenterolozi, radi na knjizi s uputama za liječnike o alergiji na mlijeko koju će izdati početkom iduće godine.

"Dobra anamneza bolesti može olakšati dijagnozu, s obzirom na to da su simptomi neodređeni i variraju pa ih je teško povezati s konkretnom bolešću", smatra britanska pedijatrica dr. Judith Moore.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje, ako je moguće, najmanje prve dvije godine djetetova života.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju