Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za sve koji su se ikad pitali smije li se krumpir konzumirati u sklopu redukcijske dijete za mršavljenje odgovor je: smije!


To su zaključili znanstvenici na ovogodišnjem skupu udruženja pretilih Obesity Society's 28th Annual Scientific Meeting u San Diegu u Kaliforniji, a prenose Vitamini.hr.

>> Krumpir – treća najvažnije namirnica na svijetu

Vezani članci Splitska riva - 2 Hrvatska se priprema za turističku sezonu: Hoće li novi projekt ''Safe stay in Croatia'' uspjeti privući goste? Koronavirus u Češkoj Zdravstveni sustav na granici je svojih kapaciteta: Češki ministar zdravstva zabrinut stanjem u zemlji

Osamdeset i šest pretilih muškaraca i žena je tijekom 12 tjedana ispitivalo utjecaj unosa krumpira na rezultat gubitka kilograma. Uz tjedni unos 5 – 7 serviranja (1 serviranje = pola šalice ili 100 g) krumpira u sklopu prehrane sa smanjenim ukupnim energetskim unosom za 500 kcal, isti broj kilograma izgubili su ispitanici koji su konzumirali namirnice isključivo s niskim ili visokim glikemijskim indeksom.

Smanjiti ukupan unos kalorija

Jednaki gubitak kilograma postigla je i tzv. kontrolna skupina koja nije bila na redukcijskoj dijeti i kojoj količina unosa krumpira nije bila zadana već joj je savjetovano da se pridržava preporuka o uravnoteženoj prehrani vođenoj piramidom zdrave prehrane. Drugim riječima, kod mršavljenja je najbitnije smanjiti ukupni unos, dok izbacivanje određene namirnice ili skupine namirnica ne pomaže.

Pripremi li se na odgovarajući način, krumpir je itekako korisna namirnica. Otprilike 1 šalica (200 g) krumpira kuhanog u kori sadrži 30 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C, oko 40 posto dnevnog unosa kalija i samo 9 posto ukupnih dnevnih energetskih potreba.