Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dovoljan za opstanak

Krumpir – treća najvažnije namirnica na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I kada ne bi imao što drugo za jesti osim krumpira, čovjek bi se održao na životu.

Svi oni koji su bili na popularnoj i inače posve 'razumnoj' Montignacovoj dijeti, vjerojatno su najteže prihvatili činjenicu da krumpir moraju potpuno izbaciti iz prehrane zbog njegova visokog hipoglikemijskog indeksa.

Pročitajte i ovo Zbog koronavirusa porast prodaje vitamina - 4 I opet etilen-oksid Novi problemi za potrošače: Ministarstvo s polica povlači vitamine, minerale... Menu za jači imunitet - 5 OSNAŽIVANJE ORGANIZMA Kako se ispravno hraniti u doba korone? Stručnjakinja nam je složila jelovnik za jačanje imuniteta

Posve je razumljivo da se teško na ovim prostorima odreći krumpira - on je nezaobilazna namirnica koju se gotovo svakodnevno nađe na našem tanjuru. I ne samo kod nas, jer krumpir je nakon otkrića Amerike osvojio cijeli svijet.

Svjetski rekorder u proizvodnji krumpira je, naravno, Kina. Zbog svojih hranjivih i ljekovitih svojstava nije ni čudno što su predstavnici UNESCO-a 2008. godinu proglasili godinom krumpira. Jer, osim što je ukusan, krumpir se odlikuje hranjivošću.

Poslije pšenice i riže, krumpir je treća prema važnosti namirnica na svijetu. A mnogi ga smatraju darom prirode i hranom budućnosti u nadolazećoj prehrambenoj krizi. Dokazano je da se radi o najhranjivijoj namirnici, te da bi se, zahvaljujući njegovoj biološkoj vrijednosti, čovjek mogao održati u životu kada ne bi imao drugih namirnica na raspolaganju.

Krumpir je bogat mineralima. Magnezij iz krumpira oživljava sve stanice, a kalcij i fosfati su dio koštanog tkiva. Iznenađuje visoka koncentracija C vitamina u krumpiru, a u njegovoj kori sadržani su vitamini B, velika količina folne kiseline važne za za živčani sustav i cinka koji je važan za vezivno tkivo i proizvodnju hormona.

Osim što se upotrebljava u prehrani, krumpir se od davnina koristio za uljepšavanje. U Indiji ga koriste kao sredstvo za očuvanje lijepe, zdrave i čiste kože. Tako, primjerice, možete oprati mlad krumpir, isjeći ga na nekoliko kolutića i njime obložiti lice i ruke. Poslije desetak minuta već se primjećuje djelovanje: koža postaje svjetlija, mekša, dobiva prirodan sjaj.

Posebno se preporučuje za njegu ruku dok se radi u kuhinji. Osim toga, krumpir će brzo ukloniti miris luka s ruku. I poslije čišćenja ribe ruke protrljajte struganim krompirom i ostavite da malo djeluje kako bi uklonili neugodan miris.

Ukoliko imate grižnju savjesti zbog njegove kalorične vrijednosti, pokušajte ga jesti kuhanog, a nikako pečenog. Krumpir s preljevom od jogurta i kopra idealan je obrok za one koji paze na tjelesnu težinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene