Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Doručak koji osigurava obilje prehrambenih vlakana iz raži povećava osjećaj sitosti i smanjuje unos hrane kasnije u danu, otkriva nova švedska studija.


Iako nije jasno zašto je tome tako, studija je jasno otkrila da prehrambena vlakna iz raži ostvaruju veću sitost nego što to čine vlakna iz drugih izvora poput npr. pšenice. Potrebne su daljne studije, no ovo saznanje bi moglo postati vrlo važno oružje u borbi protiv pretilosti, zaključuju autori studije, pišu vitamini.hr.

Kokice kao antioksidans

Vezani članci Slika nije dostupna Deblja li kruh? Odgovor bi vas mogao iznenaditi Slika nije dostupna Za ovu antivirusnu bombu trebaju vam 3 sastojka!

Rijetko se o grickalicama govori u kontekstu pozitivnog učinka na zdravlje, ali sve je to promijenila nova studija. Znanstvenici su, naime, otkrili da kokice sadrže iznenađujuće velike količine polifenola, vrste antioksidansa koja se povezuje sa smanjenim rizikom od bolesti srca i karcinoma. Uz visok sadržaj prehrambenih vlakna, a sada i antioksidansa, kokice čine sam vrh najzdravijih grickalica.