Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Klasične žarulje iz 19. stoljeća EU će do kraja godine potpuno izbaciti iz upotrebe, a štedne su žarulje i kod nas sve popularnije. Međutim, uznemirujući navodi koji govore o njihovoj štetnosti tjeraju nas da se pitamo: ima li više ičeg oko nas što nam ne šteti?!


Izvještaj Berlin’s Alab Laboratoryja upozorava da štedne žarulje nisu opasne samo zbog žive koja može iscuriti iz njih kada se razbiju, već i zbog potencijalno kancerogenih spojeva fenola, naftalena i stirena koje ispuštaju. Savjetuje se njihovo korištenje samo u ventiliranim prostorijama i što veća udaljenost od njih kada svijetle.

Vezani članci Mršavljenje - 6 Promijenili život do temelja i dokazali da se sve može postići uz dovoljno truda Test higijene - 1 Jednostavan pokus na kruhu pokazao važnost higijene, rezultati su zapanjujući

I izvještaji s Haifa Universityja u Izraelu tvrde da bi štedne žarulje mogle biti opasne i prouzročiti karcinom dojke. Upozoravaju i da ta svjetlost previše oponaša dnevno svjetlo pa organizam ne stvara dovoljno melatonina. The Migraine Action Association ističe da štedne žarulje mogu prouzročiti migrene, a dermatološka udruženja tvrde i dermatološke probleme.

>> Štednom žaruljom u džepu ostavljate 12 kn mjesečno

'Stav je Europske komisije da nema opasnosti od tih žarulja vezano uz elektromagnetska i ultraljubičasta zračenja. Opasnost postoji od žive ako se žarulja razbije' kaže dr. Krunoslav Capak, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Šteti okolišu

Ipak, neovisno francuski istraživački centar CRIIREM upozorava da se zbog elektromagnetskog zračenja štedne žarulje ne koriste na udaljenosti manjoj od metra, npr. kao noćnu lampu uz krevet.

'Zbog žive, važno ih je selektivno odlagati', kaže Nenad Kurtović iz Saveza potrošačkih udruga. (VLM Agencija)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju