Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svaki puta kada ste se požalili da vam je obavljanje kućanskih poslova nakon povratka s onog plaćenog posla stresno, bili ste u pravu.


Prema novim istraživanjima čišćenje i pospremanje kuće nakon posla jednako je loše i za žene i za muškarce. Radi se o tome da čišćenje nakon posla sprječava smanjivanje razine kortizola, hormona zaduženog za stres.

Vezani članci Ilustracija - 7 Svi imamo pravo na njega i trebali bismo ga koristiti svaka tri mjeseca: ''Potreban nam je kao i san'' Slika nije dostupna Najviše volimo nabavljati hranu, najmanje čistiti pećnicu

Istraživanje je provedeno na 30 parova. U svim parovima barem je jedan partner radio izvan kuće i s najmanje jednim djetetom između 8 i 10 godina, što je dob u kojoj djeca ne trebaju previše roditeljske pomoći, ali još nemaju naviku pospremati iza sebe.

>> Najviše volimo nabavljati hranu, najmanje čistiti pećnicu

Pratile su se njihove aktivnosti i količina hormona stresa. Rezultati su pokazali različite razine kortizola ovisno o tome tko je obavljao posao. Kada su muškarci obavljali kućanske poslove, količina kortizola smanjila se kod žena. Pretpostavlja se zato jer su prije toga mislile da će sve morati one same obavljati, piše Time.

Količina kortizola kod muškarca bila je niža kada oni nisu čistili i pospremali i to ne samo zato jer nisu to radili već i zato jer su znali da to ne moraju ni raditi.

Iako nam hormon kortizol pomaže da budemo spremni za nove izazove naša tijela ne reagiraju dobro ako ga imamo na visokoj razini tijekom cijelog dana. Nakon što nam je kortizol na vrhuncu on bi navečer trebao pasti. Visoka razina kortizola tijekom cijelog dana loše utječe na naš otpor na fizička oboljenja, a prema nekim istraživanjima to može dovesti i do ranije smrti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju