Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetost se s vremenom smanjuje

Istraživanje pokazalo da prestanak pušenja nije stresan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Psihijatri s triju britanskih sveučilišta pratili su gotovo 500 pušača na klinikama za odvikavanje te su zaključili da se kod velike većine razina napetosti šest mjeseci od prestanka pušenja znatno smanjila.

Unatoč vjerovanju da pušenje ublažava osjećaj stresa, osobe koje su prestale pušiti manje su napete, pokazalo istraživanje britanskih znanstvenika.

Britanski psihijatri sa sveučilišta Cambridge, Oxford i King's College pratili su gotovo 500 pušača koji su pohađali klinike za odvikavanje od pušenja u Engleskoj i utvrdili su da je razina stresa kod 68 osoba koje su uspješno prestale pušiti "značajno manja" šest mjeseci nakon što su prestale puštiti, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skupa ovisnost Četvrti udar u samo dva mjeseca! Poskupljuju neke cigarete, provjerite nove cijene Ilustracija kanadske mjere Prvi put upozorenja ispisuju na svaku cigaretu: "Vodeći bolesti i prerane smrti"

>> Britanija pokrenula šokantnu kampanju protiv pušenja!

Britanski stručnjaci kažu kako bi te rezultate trebalo koristiti kako bi se razuvjerilo pušače koji žele prestati pušiti da prestanak pušenja povećava razinu stresa.

Prema rezultatima koji su objavljeni u časopisu British Journal of Psychiatry učinak prestanka pušenja na razinu stresa jači je među onima koji su patili od psihičkih poremećaja poput naglih promjena raspoloženja, nego kod onih koji su pušili zbog osjećaja zadovoljstva koje pruža cigareta.

Istraživanje je pokazalo i da neuspjeli pokušaj prestanka pušenja kod osoba koje pate od poremećaja raspoloženja dovodi do blagog povećanja osjećaja napetosti, dok se kod onih koji su pušili samo zbog osjećaja zadovoljstva razina stresa nije mijenjala nakon ponovnog početka pušenja.

Znanstvenici su kazali kako je istraživanje pokazalo da su pušači, koji bi prvu cigaretu svaki dan zapalili kako bi se lakše nosili s problemima, to činili odmah nakon buđenja kako bi cigaretom ublažili simptome apstinencije poput napetosti. U slučaju da su prestali pušiti nestale bi te svakodnevne epizode jutarnjeg stresa i stoga su se osjećali manje napetima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene