Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Zdravo sunce

I jesensko sunce pomaže djeci u očuvanju vitamina D

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca bi čak i u jesenskim mjesecima morala svakodnevno boraviti na zraku kako bi očuvala razinu vitamina D.

'Redovito, umjereno izlaganje suncu bitan je izvor vitamina D za tijelo", objasnio je Ulrich Fegeler iz njemačkoga Društva pedijatara.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Dovoljno je provesti na zraku samo 15 do 20 minuta na dan i sunčevim zrakama izložiti lice, ruke i podlaktice - bez krema sa zaštitnim faktorom.

>> Djeca su u opasnosti zbog lijekova dostupnih bez recepata

'Djeci i mladima koji rijetko izlaze prijeti manjak vitamina D, posebno zimi', upozorava Fegeler. Manjak vitamina D može uzrokovati dekalcifikaciju kostiju i poremećaj rasta izazvan rahitisom.

Središnja njemačka ustanova odgovorna za nadzor i prevenciju bolesti, Institut Robert Koch upozorava da manjak vitamina D uzrokuje teškoće s muskulaturom, srcem i cirkulacijom te slabljenje imunološkoga sustava.

Oko 80 posto vitamina D u tijelu stvara izlaganjem kože ultraljubičastim B zrakama, dok se u malim količinama dobiva iz hrane. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene