Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvati u EU na vrhu po broju oboljelih od raka pluća i ciroze jetra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 32 europske zemlje Hrvatska se prema broju oboljelih od raka svrstava na šesto mjesto, a još lošije prolazimo na ljestvici mortaliteta od kroničnih bolesti jetre, na kojoj zauzimamo porazno četvrto mjesto.

Prema posljednjim Eurostatovim podacima, u Hrvatskoj od zloćudnih bolesti godišnje umire 213 osoba na sto tisuća stanovnika, a veću stopu smrtnosti od nas imaju jedino Poljska (214), Danska (219), Slovačka (226), Češka (230) i Mađarska (260). Prosjek u zemljama EU-a je 188 umrlih na sto tisuća stanovnika, dok je, što se raka tiče, najsigurnije živjeti u Cipru u kojem je stopa 123, a slijedi ga Finska sa 144 i Švicarska sa 150 umrlih na sto tisuća stanovnika.

Pročitajte i ovo Dan ružičaste vrpce povorka u centru Zagreba Obilježen dan borbe protiv zloćudne bolesti: "Mislila sam da se to meni ne događa, da je nemoguće" Ilustracija Zabrinjavajuće Alarmantni podaci: Broj slučajeva raka kod mlađih od 50 godina skočio za skoro 80 posto

Prema Eurostatovu izvješću, Hrvatska u zdravstvu još zaostaje za starim zemljama članicama, ali je u nekim segmentima naprednija od novih članica. Od srčanih bolesti kod nas godišnje umire 16O osoba na sto tisuća stanovnika, što je otprilike tri puta više od stope u Francuskoj i Španjolskoj, ali i dva puta manje od stope u Litvi i Estoniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene