Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Crossfit trening

Hoće li ovo konačno pomoći Hrvatima da smršave?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije tajna da su Hrvati četvrti na svijetu po pretilosti i da smo uvijek u potrazi za savršenim receptom za skidanje kilograma. Jesmo li ga konačno našli?

Nakon žestokog prejedanja oko božićnih i novogodišnjih blagdana mnogima je od početka godine na pameti kako što brže istopiti kilograme koje smo nakupili zahvaljujući finim kolačima, sarmama, francuskoj salati i još koječemu. Upravo zbog tih slasnih zalogaja i premalo tjelesne aktivnosti Hrvati su svrstani na sam svjetski vrh po pretilosti. Razno razne dijete u većini slučajeva pokazale su se više-manje beskorisnima. Ili su neučinkovite ili su štetne po organizam, a kao nacija nismo baš poznati po tome da volimo vježbati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kilogrami se ne vraćaju Napokon saznajte koja je jedina učinkovita dijeta! Slika nije dostupna Smršavite za ljeto VIDEO: Kako jesti i gubiti kilograme

No, bez redovnog vježbanja nema rezultata, složit će se mnogi stručnjaci, a ako se tome prilagodi i prehrana rezultati ne bi smjeli izostati. No, što je to što nam može pomoći? Kakav se to novi stil vježbanja pojavio za kojeg mnogi garantiraju dugotrajne rezultate.

Crossfit je trening razvijen u SAD-u prije nekoliko godina,a kod nas se pojavio tek nedavno, no unatoč tome već je dobro prihvaćen. 'Cilj crossfita je razvoj funkcionalnog fitnessa koji priprema pojedinca na sve zahtjeve svakodnevnog života i to kroz pokrete koji su našem tijelu prirodni', rekla nam je kondicijska trenerica Verena Ištuk.

Specifičnost crossfita je u tome što nema specijalizacije na određene vježbe niti na određene pokrete tijela, nit ćete u teretani ovog tipa pronaći klasične sprave za vježbanje. Trenažeri poput trake za trčanje, sobnog bicikla ili eliptične sprave služe ua zagrijavanje, a tek onda kreće pravi trening. 'Sastavni dio ovog tipa vježbanja je variranje. Vježbe se stalno mijenjaju, a rekviziti ostaju isti: girije, bosu-lopte, brodsko uže, indijske palice, sanduci... Sve rekvizite iskorištavamo maksimalno i na što više načina te za vrijeme vježbi nikada ne radi samo jedan određeni dio tijela, a treninzi su relativno kratki, ali vrlo intenzivni', dodaje Ištuk.

Crossfit treninzi odlični su za jačanje kardiovaskularne i respiratorne izdržljivosti, kao i mišićne izdržljivosti, fleksibilnosti, koordinacije, snage, brzine, agilnosti i preciznosti. Iako je vani ovaj tip vježbanja naišao i na kritike, uglavnom zbog visokog intenziteta izvođenja vježbi, zagovornici crossfita kažu kako treba znati svakoj osobi prilagoditi trening jer nije isto trenira li vrhunski sportaš ili početnik rekreativac. A trening se može prilagoditi svakome neovisno o dobi ili tjelesnoj građi. Sve što je potrebno je malo volje i ustrajnosti.

U crossfitu se može koristiti i tabata metoda koja se temelji na kružnom treningu u kojem se 20 sekundi vježba i 20 sekundi odmara pri čemu se mijenja vježba. Tako dobijemo jedan puno intenzivniji i dinamičniji trening kojim se sagorijeva jako puno kalorija.

A crossfitu se može prilagoditi i prehrana kako bi se postigli maksimalni rezultati. 'Prehrana bi se trebala temeljiti na 30 % proteina, 30 % masti i 40 % ugljikohidrata. U to treba biti ukomponirano puno voća, povrća, sjemenki i orašastih plodova, a preporučuje se konzumacija manje masnog mesa kao što su piletina i puretina', objasnila nam Verena.

Kako točno izgleda jedan crossfit trening morati ćete samo isprobati, a budući se dio naše ekipe također odvažio na crossfit možda ćemo uskoro imati i rezultate iz prve ruke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene