Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život s alergijama

'Glava mi je natekla tako da me suprug nije prepoznao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska se suočava s pravom epidemijom alergijskih bolesti. Tko ih nije imao ne može ni zamisliti koje su to muke. I najmanja nepažnja alergičarima ugrožava život.

Marica Muretić trebala je operirati tumor maternice. Zbog alergijske reakcije pala je u anafilaktički šok. Ničega nije bila svjesna jer je bila uspavana. Sada se testirala i zna na što je alergična. 'Sve te papire moram uvijek imat pokraj sebe, bilo u autu ili ako putujem. Ti papiri moraju biti sa mnom jer u slučaju nesreće, da moram na operaciju, liječnici moraju znati da ne smijem primiti bilo koju anesteziju nego samo određenu', objašnjava Marica za Provjereno.

Pročitajte i ovo Provjereno - problem nedostatka liječnika - 6 večeras u Provjerenom Patila u agoniji sa slomljenim kukom, jer nije bilo liječnika da je pregleda! Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?"

Marica pripada skupini osoba koje su alergične na lijekove, a to je najčešći slučaj. Upravo zato što mogu izazvati anafilaktički šok vrlo su opasne. Takvo stanje mogu izazvati i ubodi insekata.

Druge alergije se odnose na hranu, poput kravljeg mlijeka, pšeničnog brašna, jaja, voća i povrća ili morskih plodova. Kada je čovjek alergičan na jednu namirnicu, s tim se može živjeti, kada je na gotovo sve, to vas može ubiti.

Tri mjeseca nakon što je rodila, u 24 godini, Romana Čović počela je primjećivati prve veće alergijske reakcije. Sada boluje od teških napadaja hereditarnog angio edema i redovito završi na hitnoj, četiri do pet puta na mjesec. 'Jedno vrijeme sam imala osjećaj da sam više na hitnoj nego kod kuće', dodaje Romana.

Ne može jesti voće i povrće. Od mesa jede samo piletinu. Ali, ni tu nije potpuno sigurna. Ako je pile hranjeno sastojcima koje ne podnosi - njezino tijelo i tada reagira. Romana gotovo živi na kruhu i vodi. 'Definitivno mi je bilo najgore kad mi se glava udvostručila doslovno, moj suprug me ujutro nije prepoznao kakva mi je glava bila'.

Alergije se manifestiraju na razna načine. Promjene na koži, kraste, rane, osipi ili astmatični napadaj. Najopasnija su nateknuća koja uzrokuju zatajene dišnog sustava. Oni toliko nabubre da se dišni putevi doslovno zatvore.

Alergija je zapravo jedan nenormalan odgovor organizma na sasvim normalne tvari koje nas svakodnevno okružuju. Uzroci se ne poznaju, a mogu se pojaviti bilo kad u životu - upravo je Romana takav primjer. Teško se liječe i lako se mogu ponovno pojaviti - ali mogu i nestati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene