Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Milijuni žena u postmenopauzi uzimaju dodatni kalcij kako bi spriječile osteoporozu, no nedavna istraživanja su pokazala da tablete kalcija vrlo malo pomažu, a mogu ozbiljno štetiti, piše u petak dnevni list 'The Los Angeles Times'.


Iako mogu povećati gustoću kostiju, tablete kalcija ne smanjuju opasnost od lomova i smrti. Sada su se neki istraživači uvjerili da dopunski kalcij ne samo da ne koristi, nego i povećava opasnost od srčane kapi za trećinu.

Vezani članci Slika nije dostupna Slijedi rezanje dodataka na plaće javnih i državnih službenika Slika nije dostupna 'Sindikati se nisu htjeli odreći dodataka pa smo odlučili smanjiti plaće'

Ti se rezultati, slažu se svi stručnjaci, ne odnose na unos kalcija u hrani, koji je koristan.

Rizik je prvi put uočen u dva klinička ispitivanja, provedena 2006. i 2008.

Da bi ispitali moguće štetne učinke, dr. Ian Reid sa Sveučilišta 'Auckland' na Novom Zelandu i njegovi kolege kombinirali su rezultate iz 11 nasumce provedenih kontrolnih studija za dodatke kalcija (bez vitamina D, koji se često daje u kombinaciji s njima), čime su obuhvatili više od 12.000 pacijenata.

Mnoge žene mogu biti ugrožene

Oni su u znanstvenom časopisu BMJ izvijestili 'online' kako je utvrđeno da je za 31 posto veća opasnost od srčane kapi, te manja, neznatno veća opasnost od moždane kapi i smrti.

Od jednakog broja žena koje su dobile kalcij i placebo, 143 žene koje su primile kalcij pretrpjele su srčanu kap u odnosu prema 111 koje su primile placebo.

Široka uporaba dodataka s kalcijem upućuje na to da mnoge žene mogu biti ugrožene, rekli su autori izvješća.

U uvodniku uz izvješće kardiolozi sa Sveučilišta u Leedsu i Sveučilišta 'Hull' u Engleskoj naveli su da je, s obzirom na neizvjesnu korist od dodataka kalcija, bilo koja razina opasnosti neopravdana. 'Na temelju ograničenih dokaza koji su dostupni, bolesnike s osteoporozom uglavnom ne bi trebalo liječiti s dodacima kalcija, samog ili u kombinaciji s vitaminom D, osim ako ne primaju i učinkovit tretman za osteoporozu+, istaknuli su i dodali kako je hitno potrebno daljnje istraživanje.

Iako postoji nekoliko mogućnosti, nitko nije siguran kako dodaci kalcija mogu povećati opasnost od srčane kapi.