Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne bi dirali plaće, ali...

Država zna koliko plaća svakog zaposlenog: Ukupno 20 milijardi i 252 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malo koji građanin ne bi liječnicima dao i dvostruko veće plaće nego što ih sada primaju. I profesorima koji nam podučavaju djecu. No, Vlada planira nove uštede na jesen, pa tako razmišlja i o smanjenju dodataka na plaće.

Dr. Pavo Kostopeč radi i zarađuje. Kao i ostali liječnici, kaže. I sve to sukladno zakonu i pravilima. Centralni obračun plaća sve to sada evidentira. Pa i dodatke.

Pročitajte i ovo Prosvjed prosvjetara - 3 Borba za život ''Uredba o plaćama nije pravedna'', upozoravaju prosvjetari, ali odgovor Vlade neće im se svidjeti Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu"

Liječnici s najvećim plaćama primaju ih opravdano, a brani ih ministar. Rade na transplantacijama. 'Taj herojski pothvat koji naši doktori i sestre rade na transplatancijama je na ovaj način materijalno zadovoljen', kaže ministar zdravlja Siniša Varga.

Država sada zna koliko plaća svakog zaposlenog. Ukupno 20 milijardi i 252 milijuna kuna. Ali od toga iznosa samo na plaće otpada 14,8 milijardi kuna, a dodaci su 5,2 milijarde kuna. Nedostaju još plaće u MUP-u i one u kulturnim ustanovama.

Plaće ne bi, ali bi Vlada neke dodatke možda smanjivala ili ukidala. 'Ja mislim da se tu i do milijardu kuna može uštedjeti', kaže ministar Gordan Maras.

Od 367 dodataka najveći dio odnosi se na zdravstvo i obrazovanje. 'Ljudi moraju biti svjesni da rade za istog poslodavca i moraju shvatiti da ne mogu biti različito plaćeni za isti posao', dodaje Maras.

Otkriveno je kome se iz državnog proračuna isplaćuje plaća od 67.000 kuna bruto!

Ali ima i problema. 'Pa uglavnom je sve obuhvaćeno kolektivnim ugovorima', kaže ministar Branko Grčić.

Dva ministra s najvećim problemima - zdravstvo i obrazovanje. I sve zadano. 'Ti dodaci nisu ništa novo, oni su vezani kolektivnim ugovorima starima više desetaka godina', kaže ministar Vedran Mornar.

Ministru Vargi su kolektivnim ugovorima vezane ruke, kao i prethodnicima te budućim ministrima. Nudi novi model plaća. 'Da za sve liječnike i sestre rad bude vrednovan po izvršenju. I oni koji rade više da budu plaćeni više, a oni koji rade manje da dobiju manje', predlaže ministar Varga.

Liječnici ne žele više primati plaću kao do sada. 'Koliko god radio tvoj dohodak je uvijek isti. Taj sistem je krajnje nestimulativan i našli smo se u slijepoj ulici', smatra dr. Kostopeč.

Dodaci su tako mnogima postali plaća, a njih ne bi trebalo dirati da se provela jedna druga reforma - uštede na broju zaposlenika.

COP tako više ne treba 6.000 računovođa. A oni i dalje rade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene