Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bolest kostiju rahitis, za koju se smatrala da je gotovo pa izumrla, vraća se na velika vrata.


Naime, studija provedena u Velikoj Britaniji pokazala je da skoro svako peto dijete boluje od rahitisa jer umjesto igranja na suncu vrijeme provodi u kući igrajući se video igricama.
Rahitis je bolest koja je Britanijom harala u 19 stoljeću i pogađala je uglavnom djecu iz siromašnih obitelji te se mislilo kako je pobijeđena u 30-im godinama prošlog stoljeća.

Vezani članci Stiže nam hladni val - 2 Prava zima je pred vratima pa budite oprezni! Dolaze nam velike hladnoće: "Preporuča se ne boraviti predugo na otvorenom“ Slika nije dostupna 'Sunčanje na najjačem suncu bez zaštite je preporučljivo'

Međutim, rahitis se sada ponovno javlja i to najčešće kod djece iz obitelji srednjeg sloja. Bolest uzrokuje nedostatak vitamina D koji se stvara boravkom djece na suncu, a zbog manjka vitamina kosti djeteta omekšavaju te se kosti izobličuju i savijaju.

>> Djeca sa prvim alkoholiziranjem počinju već sa 12 godina!

Pogađa srednju klasu

'Novi rezultati su zaista zapanjujući jer je riječ o rapidnom rastu slučajeva rahitisa u proteklih 12 do 24 mjeseca. Nailazimo na slučajeve gdje obolijevaju djeca ne samo iz siromašnih obitelji već i ona iz srednje klase', kazao je za Sun profesor i voditelj studije Nicholas Clarke. Za potrebe istraživanja Clarke je pregledao više od 200 djece te naglašava kako je uzrok porastu rahitisa moderan način života u kojem djeca ne provode dovoljno vremena na suncu, a kad jesu vani onda im je koža pokrivena.

'Ovi slučajevi podsjećaju na slučajeve rahitisa iz 17. stoljeća i prije samo godinu dana rezultati istraživanja bi bili jako drugačiji', kazao je.

Rahitis je širom svijeta spriječen 30-ih godina prošlog stoljeća zahvaljujući koncentratu vitamina D kojeg najviše ima u ribljem ulju. No moderna djeca sve manje jedu svježu ribu, kao i jaja u kojima također ima vitamina D. Ljudima za normalnu dnevnu proizvodnju vitamina D potrebno je 20 minuta boravka na suncu.