Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Djeca rođena carskim rezom češće u početku imaju respiratorne probleme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novorođenčad koja su na svijet došla carskim rezom češće će od beba rođenih uobičajenim putem imati respiratorne probleme tijekom prvih nekoliko mjeseci života, pokazalo je istraživanje njemačkih znanstvenika.

Ozbiljni problemi s disanjem koji zahtijevaju priključenje na respirator pet su puta češći među djecom rođenom carskim rezom, ustvrdili su znanstvenici Udruge ze pneumologiju i respiratotne probleme iz njemačkog Wernea.

Pročitajte i ovo Ilustracija Beba je dobro Tragedija u zagrebačkom rodilištu: Preminula rodilja, bolnica pokrenula istragu Ilustracija Liječnici oduševljeni Čudo u susjedstvu: Mladi bračni par dobio četvorke, sada imaju čak petoricu sinova

Njihova su istraživanja pokazala da svako deseto dijete koje na svijet dođe carskim rezom u 37 tjednu trudnoće, ima probleme s respiratornim sustavom.

"Problem vjerojatno nestaje zbog nedostatnog povećanja katekolamina (hormona nadbubrežne žlijezde)", smatra profesor Dieter Koehler, predsjednik znanstvenog povjerenstva Udruge. Ovaj hormon stresa otpušta majčin organizam tijekom uobičajenog poroda, zbog bolova koji nastaju za vrijeme trudova. Oni jamče da će do pluća fetusa doprijeti manje tekućine te istodobno proizvodi tvar koja proširuje ili plućne alveole.

Istraživanje pokazuje da bi se carski rez kod trudnica trebao primjenjivati isključivo kad je to medicinski opravdano, istaknuo je prof. Koehler. U istraživanje je bilo uključeno oko 35.000 djece rođene između 37. i 41. tjedna trudnoće. Od toga je 2.700 djece rođeno carskim rezom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene