Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jet lag nije jedini

Evo što vašem tijelu čini jedan običan let zrakoplovom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niz neugodnih stvari događa se našem tijelu dok letimo.

Iako je zabavno tu i tamo odletjeti na odmor, svaki zdravstveni djelatnik složit će se da kabina zrakoplova nije zdravo okruženje. Svaki let, trajao on nekoliko sati, cijeli dan ili više zbog prolaska kroz nekoliko vremenskih zona, za ljudsko tijelo je pravi izazov.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u tijeku Izvanredno stanje u ruskom gradu, otkrivena radijacija Ilustracija izazvali bijesne reakcije "Što je s ljudima? To je tako opasno": Deseci posjetitelja festivala uperili lasere u putnički avion

Osim tlaka u kabini, suhog zkraka i sjedenja na jednom mjestu, tu je i niz neugodnih stvari koje se događaju vašem tijelu dok ste na ptuovanju, piše Daily Mail.

Oni koji često lete mogu biti osjetljivi na niz zdravstvenih problema, od kardiovaskularnih bolesti i raka, do problema s vidom i sluhom, pa sve do mentalnih poremećaja i kognitivnog propadanja.

Daily Mail sastavio je, kako pišu, popis zdravstvenih strahota na koje trebate paziti idući put kada se vinete u zrak.

FOTO Horor na 10 tisuća metara iznad zemlje - Putnik prestravljen običnim vijkom!

Bolest - povećani rizik od prehlade 100 puta je veći kada ste u avionu.

Duboka venska tromboza - tijekom leta postoji rizik od pojave ugrušaka u nogama koji svake godine ubiju tisuće ljudi. Duga razdoblja nepokretnosti povećavaju rizik, kao i dehidracija i niski tlak u kabini. Zato budite aktivni - mijenjajte poze i savijajte noge redovito.

Poteškoće s disanjem - zbog tlaka u kabini može vam se učiniti kao da ste visoko na planinama. Na raspolaganju vam je manje kisika što stavlja dodatno opterećenje na sustav koji pokušava dobiti potrebnu količinu kisika u krvotok. Disanje može poremetiti i vlažnost koja je niža od one u našem uobičajenom kućnom okruženju.

Problemi sa sluhom - tijekom leta koji je duži od četiri sata, ovisno o mjestu na kojem sjedite, izlažete se potencijalnoj nagluhosti. Što više letiti, rizik je veći. Putnici u stražnjem, bučnijem dijelu aviona izloženi su najvećem riziku. Zato tijekom leta nosite slušalice koje smanjuju buku.

Smanjenja u osjetu okusa - studija iz 2010. godine pokazala je da se sposobnost putnika da okuse slano i slatko tijekom leta može smanjiti za čak 30 posto jer zrak u zrakoplovu isušuje sluznicu u ustima. Zato je bitno da ostanete hidratizirani.

Jet lag - ovaj poremećaj dnevnog ritma spavanja neizostavan je dio dužih letova. Kratkoročni problemi s jet lagom uključuju umor, gubitak koncentracije, razdražljivost i gubitak apetita. Međutim, konzistentni poremećaj tjelesnih ritmova može dovesti do smanjenja kognitivnih sposobnosti, psihotičnih poremećaja, poremećaja raspoloženja i bolesti srca i raka.

Radijacija - na većini međunarodnih letova izloženi ste ne posve beznačajnoj količini zračenja od kozmičkih zraka koje su energetske čestice iz svemira. Što je let duži i što ste bliže Sjevernom polu razina se povećava. Znanstvenici tvrde da su za prosječnog turista razine preniske da bi se brinuli, ali oni koji lete češće možda bi trebali saznati više o razinama kkojima su izloženi.

Zatvor - sjedenje uzrokuje usporavanje metabolizma i probave, kao i plinove, nadutost i zatvor. Kako bi to izbjegli smanjite unos kalorija i pomičite se u vašem sjedalu s jedne strane na drugu kako bi se sve kretalo. Također spriječite dehidraciju pijenjem puno vode i izbjegavanjem alkohola i kofeina. Međutim, u zrakoplovu pijte isključivo flaširanu vodu jer istraživanje je pokazalo da 15 posto vode u avionima sadrži fekalne materije. I pri pranju ruku morate biti pažljivi i koristiti puno sapuna, a najbolje bi bilo koristiti antibakterijske maramice.

I na kraju - loš zadah - tijekom leta usporavaju se mnogi tjelesni sustavi, uključujući i proizvodnju sline što omogućuje razmnožavanje bakterija. Komadići hrane koji ostanu u ustima proizvode spoj sumpora i uzrokuju loš zadah.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene