Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2. travnja

Danas obilježavamo Svjetski dan autizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjeni narodi 2. travnja proglasili su Svjetskim danom autizma.

Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga. Glavne karakteristike autizma su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Po tim karakteristikama autizam se razlikuje od ostalih poremećaja iz grupe poremećaja autističnog spektra.

Pročitajte i ovo Ilustracija, ubod komarca Zapadna Australija Širi se smrtonosna bolest: Zdravstvena organizacija izdala upozorenje putnicima i lokalnom stanovništvu Maja Medaković i majka sina s autizmom NAŠLI SE PRED ZIDOM SUSTAVA Očajna obitelj dječaka s nizom teških dijagnoza: ''Preteška je to situacija... On to ne radi iz obijesti, nego jer mu nije dobro''

Uzroci autističnog poremećaja nisu do danas potpuno razjašnjeni. Ipak, većina stručnjaka koji se bave ovom problematikom smatraju da više različitih uzroka vode do autizma.

>> Kemikalije u okolišu uzrokuju autizam?

Nasljednost kod autizma je velika, no kako je genetika poremećaja vrlo složena, ne zna se koji su geni za to odgovorni. Istraživanja pokazuju da se javlja jedan do dva slučaja autizma na 1000 ljudi. 

Na djeci znakovi autizma obično se primjećuju u prvoj, najkasnije drugoj godini života. Rano otkrivanje bolesti bitno je za stjecanje socijalnih vještina i samostalnosti. Za sada, za autizam nema lijeka. Kod blažih oblika, samostalan život je moguć.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene