Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Geni su streljivo, okoliš povlači obarač'

Kemikalije u okolišu uzrokuju autizam?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Praćenjem funkcija i razvitka mozga američki liječnici pokušavaju utvrditi uzroke autizma, dok broj registriranih slučajeva autizma drastično raste.

Znanstvenici i smatraju da se povećanje ne može objasniti samo genetikom i vjeruju da je povezano s povećanim ispuštanjem otrovnih kemikalija u okoliš. Liječnica Martha Herbert, pedijatrica i neurologinja u Općoj bolnici u Bostonu, provodi opsežnu istraživačku studiju o otrovnim kemikalijama u okolišu i njihovom utjecaju na razvoj mozga, uključujući autizam.

'Geni su streljivo, ali okoliš povlači obarač', metaforično ocjenjuje dr. Herbert.

Znanstvenici su godinama vjerovali da je autizam genetskog porijekla. Ali dr. Herbert vjeruje da faktori okoliša također mogu pokrenuti ili čak pogoršati bolest.

Ona kaže da otkriće tih elemenata u ranijoj životnoj dobi i njihova promjena mogu odrediti koliko je bolest ozbiljna.

U Sjedinjenim Državama od autizma pati oko tri milijuna ljudi. Dok je 1994. godine svako tisućito dijete imalo dijagnosticiran autizam, danas ga ima svako sto deseto dijete 'Mi u tijelu imamo sustav za detoksikaciju. Tijekom tog procesa, možete se osloboditi nekih neželjenih tvari u organizmu – bilo da su u pitanju otpatci iz vašeg tijela ili tvari koje ste unijeli, a ne želite ih u okolišu. To mogu budu otrovni plinovi u zraku, može biti plastika u hrani ili pesticidi kojih ima u mnogim proizvodima', objašnjava dr. Herbert.

Njeno istraživanje uključuje bebe, djecu školskog uzrasta i odrasle, s ili bez autizma. Ona pokušava ustanoviti kako i kada mozak postaje autističan.

Zbog toga je pratila Kenzieja i Coopera, braću koja nemaju autizam. Kao i ostale sudionike u istraživanju, ona ih je redovno testirala na otrovne kemikalije, promjene u mozgu i poremećaje u razvoju.

'Moja osobna predanost je testirati i ako je točno, pokazati da utjecaj kemikalija na mozak ne postoji samo tijekom razvoja, već i tijekom cijelog ljudskog života', naglašava dr. Herbert.

Ona nije jedini istraživač koji obraća pažnju na okoliš. Doktor Larry Silver je profesor psihijatrije na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu. On je istraživao poremećaje u učenju tijekom više od 40 godina i kaže da ima dovoljno saznanja i da je zabrinut zbog toksičnih kemikalija u okolišu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene